1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Miten luova prosessi kehittyy - taiteilijataloon etsitään tutkijaa ja taiteilijoita

Lieksan Vuonislahdessa sijaitsevaan Taiteilijaresidenssi Hupeliin haetaan kahta taiteilijaa ja yhtä tutkijaa. Puolen vuoden tutkimusjaksolla halutaan kehittää taiteilijoiden asunto- ja työtilojen toimivuutta ja selvittää itse luomisprosessia.

Taiteilijatalo Hupelin pääsali. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

Lieksassa käynnistetään ainutlaatuinen tutkimus taiteilijaresidenssien kehittämiseksi. Vuonislahden Taiteilijatalo- yhdistys hakee tutkimusta varten kuvataiteilijaa ja kirjailijaa asumaan ja työskentelemään kuudeksi kuukaudeksi Taiteilijaresidenssi Hupeliin. Myös tutkija on residenssissä vastaavan ajan.

Hupelin suunnittelija, arkkitehti ja tutkimushankkeen ideoija, helsinkiläinen Heikki Kukkonen kertoo tilan sopivan hyvin kolmelle työskentelijälle:

- Taiteilijaresidenssi suunniteltiin alun perin siten, että siellä voisi työskennellä ja  asua saman aikaisesti kolme henkilöä. Siinä on kolme asuntoa ja kolmet työtilat eri tyyppisille työskentelijöille.

- Heräsi sitten ajatus, että miksei taiteilijat ja tutkija voisi olla tilassa samaan aikaan. Suomen Kulttuurirahasto suostuikin sitten hankeen rahoittajaksi, kertoo Kukkonen.

Niin taiteilijat kuin tutkijakin ovat samaan aikaan Hupelissa puolen vuoden jakson, joka jakautuu kahteen tai kolmeen osaan. Vierailut tapahtuisivat esimerkiksi syksyn ja kevään aikoihin, jolloinluovuuden arvellaan olevan erityisen herkkää.

Luovuutta ja sen ydintä on maailmassa tutkittu aika paljon, mutta harvoin näin vierestä tai sisältä käsin

Heikki Kukkonen

- Luovuutta ja sen ydintä on maailmassa tutkittu aika paljon, mutta harvoin näin vierestä tai sisältä käsin. Tässä tapauksessa kuvataiteilija ja kirjoittaja olisivat vuorovaikutuksessa tutkijan kanssa ja tutkija pääsisi lähes sisältä päin seuraamaan, miten luova mieli toimii, lisää Heikki, Kukkonen.

Kaksi vuotta sitten avattu Hupeli on ollut vähällä käytöllä ja nyt toimintaa halutaan vilkastuttaa. Toiminnan kehittämisedellytyksiä selvittävään tutkimukseen on saatu apuraha Suomen Kulttuurirahastolta.

Hakemukset Hupeliin on jätettävä 20.04.2013 mennessä. (Hakemuslomakkeita: taitelijatalo@vuonis.net (siirryt toiseen palveluun).) Työskentelijät valitsee Vuonislahden Taiteilijatalon hallitus. Mukana valintaprosessissa ovat myös Suomen Taiteilijaseura ja Suomen Kirjailijaliitto.

Vastaavanlaista tutkimusta ei ole tiettävästi aiemmin tehty Suomessa.

Taiteilijoiden tiloille kysyntää

Pohjois-Karjalan toisen taiteilijaresidenssin Kolin Ryynäsen ensi vuoden taiteilijahaku on päättynyt. Hakemuksia noin kuukauden kestävään työskentelyjaksoon tuli kymmenkunta. Kauimmainen hakija on Australiasta.

- Kolilta haetaan luonnonrauhaa. Usein hakemuksia tulee 10 - 15. Ennätys on yli 30 hakemusta. Useimmin taiteilijat viettävät residenssissä yhden kuukauden. Suosituimmat ajat ovat kesäkuukaudet, Hanna Susitaival Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipisteestä kertoo.