1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuokrien nousu ei ole vain pääkaupungin ongelma - kolmion vuokra syrjäkylällä 700 €/kk

Pohjoiskarjalaisen Joensuun kaupungin sanotaan olevan yksi Suomen kalleimmista kaupungeista asua vuokralla. Kiinteistönvälittäjät kertovat, että eteläsuomalaiset ihmettelevät Joensuun vuokrien kalliita hintoja. Vuokratasosta syytetään yksityisiä vuokranantajia.

Kotimaan uutiset
Tyhjä asunto.
Joensuussa on pula pienistä vuokra-asunnoista.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kiinteistönvälittäjät ja vuokrantajat kertovat, että vuokrahintojen nousu ei ole vain pääkaupunkiseudun ongelma. Joensuun Niinivaaralla keskussairaalan (siirryt toiseen palveluun) lähialueella 38,5 neliömetrin kokoisesta yksiöstä kerrostalossa saa pulittaa noin 500 euroa kuukaudessa. Keskustassa sijaitsevasta kerrostalokaksiosta pyynti voi hyvinkin olla 850 euroa kuukaudessa.

Kerrostalossa noin kuuden kilometrin päässä Joensuun keskustasta saunallinen neliö maksaa kuukaudessa noin 1000 euroa.

- Joensuussa on kovat vuokrat valtakunnallisesti. Niitä ihmetellään Etelä-Suomessakin, kertoo Joensuun Huoneistokeskuksen myyntipäällikkö Petteri Kolmonen.

Kiinteistönvälittäjät ja vuokra-asuntoyritykset kertovat, että vuokria nostaa rakentamisen kalleus ja lisäksi yksityisten vuokranantajien sanotaan voivan määritellä hinnan mieleisekseen.

- Nyt on vuokranantajien markkinat, kertoo VVO-kotikeskuksen Kuopion aluepäällikkö Heikki Räsänen.

Vuokrissa nousupainetta

Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuokrat ovat nousseet valtakunnallisesti vuodessa 3,7 prosenttia. Asuntojen vuokrahintoihin vaikuttaa niiden rahoitus. Arava-asunnoista (siirryt toiseen palveluun) saa periä vain omakustannevuokraa. Esimerkiksi Joensuun Kodit Oy:n keskimääräinen neliöhinta on 8,88 euroa. Avaran vuokra-asuntojen keskimääräinen neliöhinta on 11 euroa. VVO:n keskimääräinen neliövuokra on Joensuussa 10,61 euroa ja Kuopiossa 11,40.

- Olemme sijoittuneet kaupungien välisessä vertailussa halvimman viidenneksen joukkoon. Meille tulevista hakemuksista selviää, että asuntoa vaihdetaan toisesta vuokrayhtiöstä tai yksityiseltä kalliin vuokran vuoksi, kertoo Joensuun Kodit Oy:n toimitusjohtaja Matti Martikainen.

Asuntoa vaihdetaan toisesta vuokrayhtiöstä tai yksityiseltä kalliin vuokran vuoksi.

Matti Martikainen

Kuntaliitosten vuoksi Joensuun Kodit Oy:llä on myös 900 maaseutuasuntoa, joista osa on tyhjillään. Myös syrjemmässä vuokrahinnat saattavat tuntua kovilta. Erityisesti remontointi nostaa vastikkeita ja vuokrakuluja.

Esimerkiksi Joensuusta noin 50 kilometria Venäjälle päin sijaitsevassa Tuupovaarassa (siirryt toiseen palveluun) taloyhtiö teetti rivitaloon täydellisen remontin, jonka seurauksena vuokrahinnat nousivat noin 8,50 euroon neliömetriltä. Saunattomasta kolmiosta saa siis Tuupovaarassa maksaa jopa 700 euroa kuukaudessa.

Opiskelija-asuntoyhtiö huomannut keinottelua

Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Ellillä on keskustassa keskimäärin 12 euron neliövuokra. Kaikkiaan Joensuun Ellin keskimääräinen neliöhinta on 9,25 euroa. Toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen kertoo, että Joensuun Elli pystyy tarjoamaan opiskelijoille yksiön noin 100 euroa vapaita markkinoita halvemmalla.

Tilanne on kärjistynyt muutamassa vuodessa.

Jarmo Ojalainen

- 4 - 5 vuotta sitten syksyllä jäi asuntoja tyhjilleen. Tilanne on kärjistynyt muutamassa vuodessa, Ojalainen sanoo.

Opiskelija-asuntoyhtiö on huomannut keinottelu-ilmiön. Syksyisin asunnot menevät kuin kuumille kiville ja osa opiskelijoista joutuu hätämajoitukseen. Kun kaikille opiskelijoille on saatu asunto, alkaa lehdissä näkyä ilmoituksia vuokrattavista yksiöistä.

Oma asunto huokuttelee kalliiden vuokrien vuoksi

Kova vuokrataso näkyy asuntojen myynnissä. Joensuulaiset kiinteistövälittäjät kertovat, että puhuvat viikoittain asiakkaiden kanssa, jotka haluavat ostaa oman asunnon korkeiden vuokramenojen vuoksi.

- En muista milloin yksiö olisi ollut julkisessa myynnissä. Tavallisesti yksiölle löytyy ostaja parissa viikossa, Kolmonen toteaa.

Toisaalta pankit eivät enää anna asuntolainaa yhtä helposti kuin muutamia vuosia sitten. Isompien asuntojen ja talojen myyntiajat ovat siitä syystä pitkittyneet. Näin halutaan estää kahden asunnon loukkuun jäämistä.

En muista milloin yksiö olisi ollut julkisessa myynnissä.

Petteri Kolmonen

Se tieto kuinka paljon vapaat markkinat laskuttavat asumisesta Joensuusta, on vaikeasti löydettävissä. Tilastokeskus arvioi vuokrien olevan keskimäärin noin 12 euron neliöltä. Ojalaisen mukaan kiinteistönvälittäjät arvioivat Joensuussa perittävän keskimäärin 14 euron neliövuokraa, mutta useat tahot epäilevät summan olevan todellisuudessa paljon suurempi.

Asunnonhakijoita on paljon Joensuussa. Erityisesti yksiöt ja hissitalossa olevista kaksiot käyvät kuin kuumille kiville. Tilanne on jopa harvinainen.

- Meillä käyttöaste on Joensuussa 100 prosenttia ja hakijoita on paljon, kertoo VVO-kotikeskuksen Kuopion aluepäällikkö Heikki Räsänen.