Kasvata ihminen jauheesta – lisää vain vesi ja siittiöt

Uuden menetelmän ansiosta naiset voisivat laittaa munasolunsa talteen vaikkapa komeroon ja lakata huolehtimasta hedelmällisyytensä heikkenemisestä.

tiede
Hedelmöitys mikroskoopista nähtynä.
Munasolu hedelmöitetään keinotekoisesti: siittiösolu viedään neulan avulla munasoluun.Yle

Tulevaisuudessa naiset säilövät munasolujaan jauhemaisessa muodossa kotona ja ottavat ne käyttöön tarpeen vaatiessa, visioivat tiedemiehet. New Scientist -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan menetelmää on jo kokeiltu lehmän munasoluilla.

- Jauhetta voi pitää huoneenlämmössä ikuisuuden ja herättää sen henkiin veden avulla, selittää israelilainen Amir Arav kryogeniikkayhtiö Core Dynamicsista.

Niin sanottuun vitrifikaatioon perustuvaa tekniikkaa esiteltiin viime kuussa Cryo-konferenssissa (siirryt toiseen palveluun) Berliinissä.

Jää muutetaan suoraan kaasuksi

Pakastamisen yhteydessä syntyy helposti jääkiteitä, jotka rikkovat solujen rakenteita. Ongelma vältetään vähentämällä veden määrää soluissa ja käyttämällä erityisiä suoja-aineita.

Lisäksi lämpötilaa alennetaan niin nopeasti, ettei vesi ehdi muodostaa jääkiteitä. Aravin mukaan -200 celsiusasteeseen päästään sekunnin kymmenyksessä.

Näitä konsteja on jo käytetty säilöttäessä munasoluja nestetyppeen. Varsinainen keksintö onkin viimeinen vaihe, jossa soluista tehdään jauhemaisia sublimoitumisen avulla.

Soluihin jäänyt jää muuttuu sublimoitumisessa suoraan kaasuksi. Käytännössä tämä tapahtuu säilömällä vitrifioituja soluja alhaisessa paineessa vuorokauden ajan -55 celsiusasteessa.

Kehittyykö sikiö normaalisti?

Koko prosessi on Aravin mukaan helpompi ja halvempi kuin munasolujen säilöminen nestetyppeen. Menetelmä vaatii kuitenkin vielä hiomista.

- Meidän pitää selvittää, voidaanko solut hedelmöittää ja kehittyykö niistä normaaleja sikiöitä, kertoo Claus Andersen Kööpenhaminan yliopistollisesta sairaalasta.

Myös munasolujen säilyvyys on toistaiseksi arvoitus. Mutta jos kaikki toimisi, ihmiselämän alkuun saattamiseen tarvittaisiin jauheen lisäksi vain vettä, spermaa ja kohtu.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus