EU haluaa eroon kauppojen kylmäjärjestelmien fluorikaasusta - kauppa pelkää satojen miljoonien laskua

Euroopan komissio tähtää fluorattujen kasvihuonekaasujen käytön tuntuvaan rajoittamiseen. Syynä on se, että fluorikaasut lämmittävät voimakkaasti ilmakehää ja niiden käyttö yleistyy nopeasti. Kauppojen on alettava etsiä korvaavaa kylmäainetta yleiselle R404A-kaasuseokselle tai uusittava kylmäjärjestelmänsä.

Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Helsingin Malmilla uudessa S-marketissa maito ja makkarat pysyvät viileinä nykyaikaisen kylmätekniikan avulla. Kylmäkaappien ja -altaiden putkistoissa ei käytetä muualla yleisiä fluorattuja kasvihuonekaasuja.

- Täällä on luonnollinen hiilidioksidi kylmäaineena. Malmin S-market on HOK-Elannon ensimmäisiä hiilidioksidilla toimivia kylmälaitoksia, kertoo HOK-Elannon projektijohtaja Jaakko Niemi.

Malmin S-marketin yläkerrassa hyrisevä kylmäjärjestelmä täyttää EU:n tulevat vaatimukset, mutta valtaosa Suomen kauppojen kylmäjärjestelmistä käyttää kylmäaineenaan R404A-nimistä fluorikaasua. 

Se on joutumassa lähivuosina pannaan EU:ssa niin sanotun F-kaasuasetuksen uudistamisen myötä. Yksi kilo R404A-kaasuseosta vastaa ilmastopäästönä 3922 kiloa hiilidioksidia.

Paha kasvihuonekaasu

Komissio ei ole keksinyt asetusta härnätäkseen kaupan alaa, vaan se sanoo, että F-kaasujen päästöt on pakko saada kuriin ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Fluorikaasut lämmittävät ilmastoa jopa 23 000 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.

Fluorikaasujen osuus EU-alueen päästöistä on toistaiseksi vain kaksi prosenttia, mutta niiden käyttö kasvaa rajusti. F-kaasuilla on korvattu kiellettyjä otsonikerrosta heikentäviä aineita, kuten freoneja. Kauppojen kylmälaitteiden ohella F-kaasuja käytetään ilmastointilaitteissa, aerosolien ponneaineena, palontorjunnassa ja sähköisissä kytkinlaitteissa.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan F-kaasujen päästöt ovat kasvaneet noin 8 – 9 prosentin vuosivauhtia vuosina 2006 – 2008, kun samaan aikaan fossiilisten polttoaineiden käytön hiilidioksidipäästöt kasvoivat vain noin neljä prosenttia vuodessa.

F-kaasuasetuksella EU uskoo leikkaavansa fluorikaasupäästöjä yli 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Kaupalle iso lasku?

Kaupan alalla arvioidaan, että jos vanhoihin kylmälaitoksiin ei löydetä ajoissa uusia ilmastoystävällisiä kylmäaineita, voidaan käyttökelpoisia kylmäkoneita joutua uusimaan ennenaikaisesti.

- Jos asetus menee läpi sellaisenaan, meidän tarvitsisi päivittää 6,5 vuoden aikana kaikki 180 isoa kylmälaitosta. Se tarkoittaa valtaisaa työmäärää ja isoa kustannusta, sanoo HOK-Elannon Jaakko Niemi.

Niemi laskee, että HOK-Elannolle voisi koitua pahimmillaan 100 miljoonan euron lasku. Kaupan etujärjestö Päivittäistavarakauppa ry puhuu jopa useiden satojen miljoonien eurojen kuluista koko kaupan alalle.

Euroopan komissio on arvioinut kulut huomattavasti tätä alemmaksi. Myös ympäristöministeriö pitää Päivittäistavarakauppa ry:n arviota liioiteltuna.

- Suomi on ehdottanut EU:ssa, että kierrätettyjen F-kaasujen käyttö sallittaisiin pidempään kuin uusien aineiden käyttö. Silloin se vähentäisi laitteiden ennenaikaisen uusimisen tarvetta,  sanoo ylitarkastaja Eeva Nurmi ympäristöministeriöstä.

Komission F-kaasuasetus etenee kesällä europarlamentin käsittelyyn. Sen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.