1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Reinikainen on suomalaisten suosikkipoliisi

Kirjailijat ja käsikirjoittajat rakastavat poliisia. Poliisimuseossa Tampereella avautuu perjantaina näyttely, jossa voi kohdata Reinikaisen lisäksi esimerkiksi Rauno Repomiehen ja komisario Palmun.

kulttuuri
Tenho Saurénin esittämä Reinikainen
Tenho Saurénin esittämä Reinikainen on yksi tunnetuimmista poliisihahmoista suomalaisfiktiossa.Yle
Poliisimuseon Poliisi filktiossa -näyttely
Poliisi seikkailee sadoissa elokuvissa.Jan Hynnä / Yle

Poliisi on yksi suosituimmista, ellei suosituin ammattikunta suomalaisessa fiktiossa. Poliisin hahmo putkahtaa esiin niin romaanin sivuilla, elokuvissa kuin televisiosarjoissakin.

Esimerkiksi valkokankaalla 1920-luvulta 1980-luvulle poliisi on mukana yli 500 suomalaisessa elokuvassa. Aluksi varsinkin Venäjän vallan aikainen poliisi kuvattiin ilkeäksi ja väkivaltaiseksi. Itsenäisyyden ajan poliisit näyttäytyvät jo rehteinä ja lahjomattomina. Jos ovatkin tyhmiä, ovat viisaasti tyhmiä.

Poliisi kääntää juonen ja pelastaa yhteisön

Poliisimuseon Poliisi filktiossa -näyttely
Poliisi fiktiossa -näyttely on esillä vuoden 2014 loppuun. Jan Hynnä / Yle

Poliisimuseoon uutta näyttelyä koonneella tutkija Tiina Tuulasvaara-Kalevalla on selkeä käsitys siitä, miksi poliisi on niin suosittu hahmo fiktiossa.

- Poliisi on sankari, joka tulee ja pelastaa yhteisön rikollisilta. Toisekseen poliisi on näppärä keino käsikirjoittajalle muuttaa pikaisesti juonenkäännettä marssittamalla poliisin paikalle

Viihde on vahva propagandaväline. Fiktio on muuttanut kuvaa poliiseista ja sen he ovat huomanneet itsekin.

- Jossain varhaisemmassa tuotannossa on aika paljon farssimaisia aineksia, mutta paljon on myös sellaista rakentavaa, Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin Kimmo Himberg pohtii.

Himberg ei osaa arvioida, miten paljon fiktiiviset poliisit ovat vaikuttaneet poliisikoulutukseen hakeutumiseen.

Dekkarit kirjoittavat dekkareita

Poliisimuseon Poliisi filktiossa -näyttely
Poliisi putkahtaa esiin niin elokuvissa kuin kirjoissakin.Jan Hynnä / Yle

Dekkarikirjallisuus on nykyään erittäin suosittua. Dekkareita kirjoittavat myös poliisit itse, ja myös heidän työtään Poliisi fiktiossa -näyttely esittelee.

- Suomalaiset ovat aina rakastaneet tarinoita, jotka voisivat olla totta. Nämä meidän poliisikirjailijamme pystyvät tuomaan sen todellisen työntunnun omaan dekkariinsa, sanoo Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Edes Palmu ei lyönyt Reinikaista

Poliisimuseon Poliisi filktiossa -näyttely
Jenni Hokka on tutkinut Reinikainen-sarjaa.Jan Hynnä / Yle

Museon yleisöäänestyksessä ykköshahmoksi nousi TV2:n Reinikainen. Kakkoseksi tuli Mika Waltarin komisario Palmu.

Myös poliisit pitävät Reinikaisesta, käyttäähän hän poliisin tehokkainta voimavälinettä, turpavärkkiä ja vielä vahvalla Tampereen murteella.

- Murre tuo tavallaan epävirallisuutta erona ylikomisario Rautakallioon, se tekee Reinikaisesta helposti lähestyttävän, tutkija Jenni Hokka sanoo.

TV2:n sarjoja, myös Reinikaista tutkinut Hokka Tampereen yliopistosta arvioi, että Reinikaisen suosio perustuu siihen, että hän on hyvä jätkä. Tenho Saurénin esittämä Reinikainen selviää rennolla huumorillaan tilanteesta kuin tilanteesta. Suomalaiset pitävät siitäkin, että Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen luoma hahmo ei turhaan byrokratiaa kumarra.

Lue seuraavaksi