Apteekkarilehti: Lääkevaihdosta kertynyt miljardiluokan säästö

Masennuslääkkeet, kolesterolilääkkeet ja närästyslääkkeet ovat nyt paljon halvempia kuin kymmenen vuotta sitten. Uudistus on heikentänyt apteekkien kannattavuutta.

Kotimaa
Lääkkeitä korissa apteekissa.
Ritva Karhula / Yle

Lääkkeiden vaihdot apteekeissa ovat säästäneet kymmenessä vuodessa potilaiden ja yhteiskunnan rahoja noin 550 miljoonaa euroa, Apteekkarilehti kirjoittaa. Vaihtokelpoisten lääkkeiden hintakilpailu on kuitenkin tuonut vielä suuremmat säästöt.

Lääkevaihto otettiin käyttöön huhtikuussa 2003. Vaihto on säästänyt tähän mennessä asiakkaiden rahoja noin 433 miljoonaa euroa, ja valtio on säästänyt lääkekorvausmenoissa 117 miljoonaa euroa.

Kelan erikoistutkija arvioi perjantaina ilmestyvässä Apteekkarilehdessä, että hintakilpailu on ilmeisesti tuonut koko ajan suuremmat säästöt kuin lääkevaihdot.

Hinnat ovat laskeneet eniten tietyissä masennuslääkkeissä, kolesterolilääkkeissä sekä vatsan liikahappoisuuden hoitoon tarkoitetuissa lääkkeissä.

Apteekkien kannattavuus on heikentynyt

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen myöntää Yle Uutisten haastattelussa, että yli puoli miljardia on merkittävä summa, kun sitä vertaa lääkemarkkinoiden kokoon. Kyse on noin neljänneksen säästöistä.

Kostiaisen mukaan apteekit ovat uudistuksen takia joutuneet kymmenen vuoden aikana sopeuttamaan toimintaansa merkittävästi. Nykyisin reseptilääkemyynnin kannattavuus on hyvin pieni, hän sanoo.

Selviytyäkseen apteekkien on täytynyt laajentaa valikoimaansa erilaisiin hyvinvointi- ja kosmetiikkatuotteisiin.

Seuraavaksi haetaan muutosta apteekkien katteita rajoittavaan lääketaksaan. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ehdotus on ministeriössä valmistelussa. Kostiaisen mukaan tämä merkitsisi, että kaikkein kalleimmat lääkkeet halpenisivat ja kaikkein halvimmat kallistuisivat hieman.

Muutos parantaisi apteekkien tulosta, sillä halpoja lääkkeitä myydään paljon. Apteekkariliitto toivoo, että uusi malli olisi käytössä jo vuoden vaihteessa.