1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Pekka Ervasti: Hallituksen sankari

Saammeko esitellä? Hallituksen eheyttäjä ja pelastaja: oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk.).

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Kepupomo Juha Sipilä on insinööri ja käsistään kätevä mies.

Muutama kuukausi sitten hän nikkaroi omakotitalonsa autotallissa kakkaran, tuon ihmeellisen puukiekon, jota pyörittelemällä näkee, miten hyvinvointi rakentuu.

Sitä on esitelty laajasti keskustalaisissa tiedotusvälineissä ja Vesaiset sorvaavat sellaisia askartelukerhoissaan ympäri kepu-Suomea.

Mitään niin ihmeellistä vempelettä keskustassa ei ole nähty sen jälkeen, kun Esko Aho väsäsi kuuluisan työreforminsa - sen joka nyt makaa Atlantin syvänteessä.

Mutta paitsi näppärä puuseppä nykyinen keskustajohtaja on myös taitava hitsari. Yhdellä valitulla kysymyksellä, hän liitti yhteen Jyrki Kataisen sixpackin, joka jo natisi uhkaavasti liitoksistaan.

"Tiedätkö, mihin olet lähtenyt mukaan", Sipilä kysyi pari viikkoa sitten istuntosalissa Paavo Arhinmäeltä (vas.) kahden kesken, kun hallitus oli juuri kipittänyt voitonriemuisena Säätytalolta eduskunnan kyselytunnille.

Siinä vaiheessa kulttuuri- ja urheiluministeri vielä puolusti solidaarisesti hallituskollektiivin veroratkaisua. Eli hän ei tiennyt, mihin oli lähtenyt mukaan.

Sipilän antaman lyhyen perehdyttämisjakson jälkeen Arhinmäelle vihdoin kajasti, että yritysverouudistuksen osana hyväksyttyyn osinkoveroratkaisuun oli jäänyt pari Herlinin ja Fazerin mentävää porsaanreikää.

Mitä varakkaampi firma, sitä suuremmat verottamat osingot sieltä voi taitavalla lypsäjällä ulos heruttaa. Suomen Yrittäjissä, Perheyritystenliitossa ja Etelärannassa skumppapullot poksahtelivat. Fantastista!

Samoihin aikoihin myös vasemmistoliiton puoluetoimiston kaikki hinkalot alkoivat tulvia tulisista taisteluterveisistä kentältä: mihin te oikein olette lähteneet mukaan!

Seuraavaksi joku numeroita ymmärtävä politrukki - epäillään, että se olisi ollut Ralf Sund - ojensi puheenjohtajalle pillin ja tämä puhalsi siihen palkeiden täydeltä.

Yhtä paljon ääntä Arhinmäestä ei ole lähtenyt sen jälkeen, kun hän johti hupparijengin Kuokkavieras-mielenosoitusta Linnan edustalla itsenäisyyspäiväjuhlien aikaan vuosia sitten.

**Jalkapallomiehenä Arhinmäki **arveli, että kun pilliin viheltää, peli katkeaa siihen paikkaan.

Politiikka ei kuitenkaan ole yhtä järjestäytynyttä toimintaa kuin potkupallo. Peli näytti päinvastoin vain kiihtyvän.

Eikä Arhinmäki oikeastaan ole tuomarin asemassa, vaan yhden pienemmän hallituspuolueen puheenjohtajan ja kevyemmän puoleisen ministerisalkun kantajan roolissa. Niillä muskeleilla ei yleensä politiikan molskilla hirveästi pullistella.

Mutta pienikin hiiri voi joskus onnistua vetämään isoa kissaa viiksistä niin, että näkyy ja kuuluu.

Arhinmäestä ainakin näkyi ja kuului. Vassarijohtaja löysi sisäisen häirikkönsä. Perusteellinen keskustalainen vierihoito oli saanut ihmeitä aikaan.

Tohtori Sipilän talouspoliittiselta klinikalta marssi ulos muuttunut mies, taistelevan työväenliikkeen kiistämätön kärkietenijä.

Ei ihme, että demareita alkoi ahdistaa. Jutta Urpilainen ei suostunut moneen päivään kommentoimaan koko soppaa ollenkaan.

Vasta otettuaan kriisiin välimatkaa Moskovaan asti, SDP:n puheenjohtaja totesi, että osinkoveroesityksen valuviat pitää korjata. Valitan Jutta, Paavo ehti ensin.

Valuviat on nyt korjattu - kai. Edellinen verosopu kesti hallituksessa viikon päivät. Ensi viikolla nähdään, miten tämän sopimuksen kanssa käy. Etelärannan suunnalta kuuluu jo pahaenteistä jyrinää.

Samalla alkaa hillitön jälkipeli ja kasvojen pesu. Kukaan ei hallituksen sisällä tietenkään tehnyt virheitä, nukkunut onnensa ohi tai ollut muuten tietämätön.

Päähallituspuolueiden kehonkieli kuitenkin paljastaa, että ne eivät millään halua antaa Arhinmäelle kunniaa siitä, että osinkoverouudistuksen kupru paljastui.

Kissa ei unohda, kuka sitä viiksistä veti.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö