WTC:n raunioiden raivaajat löysivät yhä iskun uhreja

Syyskuun 2001 tuhopaikalta tuodusta mullasta on siivilöity luunsiruja. Jos DNA-tutkimukset tuottavat yhtä hyvän tuloksen, jopa kymmenien uhrien henkilöllisyys voi varmistua.

Ulkomaat
Näkymä uudesta WTC-tornista.
Laajakulmanäkymä rakenteilla olevasta uudesta WTC-tornista. Kuvan keskellä romahtaneiden tornien paikalle rakennettava muistoalue vesialtaineen.Joe Woolhead / Courtesy Silverstein Properties

New Yorkissa syyskuussa 2001 terrori-iskuissa tuhoutuneen World Trade Centerin edelleen jatkuvissa etsintätöissä on löytynyt ilmeisesti lisää iskun uhrien jäänteitä.

Tuhopaikalta tuotiin kaksi vuotta sitten kuutisenkymmentä kuorma-autollista maata, joka on siitä asti odottanut pressun alla, vaikka siinä jo tuolloin arveltiin olevan kuolonuhrien luunpalasia, kertoo The New York Times -lehti. Maa on peräisin tuhoalueen laidalta, joka asvaltoitiin iskun jälkeen mutta on paljastunut uudelleen rakennustöiden edetessä.

Viranomaisten mukaan maakumpu ei ollut unohtunut viranomaisilta, vaan he odottivat, että maata on kylliksi, jotta sen seulominen kannattaa aloittaa. Koska työ tehdään ulkona, myös sää vaikuttaa: ei saa olla liian kylmä eikä liian kuuma, perusteli New Yorkin pormestarin Michael Bloombergin edustaja The New York Timesille.

Tällä viikolla alkaneessa siivilöinnissä on löytynyt 39 luunsirua. Jätettä on määrä käydä läpi kymmenen viikon ajan.

WTC:n tuhossa kuoli noin 2 750 ihmistä. Vain 1 634:n henkilöllisyys on kyetty varmistamaan. Nyt löytyneistä luunsiruista pyritään eristämään DNA:ta uhrien henkilöllisyyden toteamiseksi.

Lähteet: AP, Yle Uutiset