Professori: Nuorten tuomittujen velat pois perinnästä

Rikousoikeuden professori perää velkojilta, kunnilta ja presidentiltä apua nuorisorikollisille.

Kotimaa

Nuorten rikoksentekijöiden velkoja pitäisi antaa anteeksi. Näin esittää rikosoikeuden professori, jonka mielestä nuorten on usein mahdotonta selviytyä heille tuomituista korvauksista.

Viime vuosina on nähty tapauksia, joissa rikoksesta on mätkäisty jopa miljoonan korvausvaatimus alle 20-vuotiaalle tekijälle.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio huomauttaa, että jo tuhansien eurojen mätky voi ylivelkaannuttaa nuoren.

- Nuorella voi olla kymppitonni tai 15 000 euroa velkaa, josta hän ei selviä ja jota hän ei myöskään hoida, eikä silloin velkojakaan saa siitä yhtään mitään. Mutta se voi maksaa meille miljoonan tai kaksi miljoonaa, jos yksi ihminen todella syrjäytyy.

Nuotio korostaa, että nuorten on kannettava rikoksistaan vastuu. Velkojen ulosotossa pitämisen sijaan hän ehdottaa toisenlaista tapaa korvata velkoja.

- Graffittikaveri tulee vaikka putsaamaan graffitteja ja työskentelee jossain kunnan nuorisotehtävässä, sitoutuu ohjelmaan, koulutukseen, ehkä päihteettömyyteen, ja sillä tavoin kuitattaisiin niitä saatavia.

Nuotio ehdottaa, että valtio ja muut julkisyhteisöt perustaisivat rahaston, josta sekä velkojat että velalliset saisivat osansa.

- Voitaisiin yksinkertaisesti putsata näitä velkoja. Eihän se ole tietenkään velkojan asiana miettiä, mitä velalliselle kuuluu, mutta nuorten kohdalla näin pitäisi olla.

Nuorvelallisia perivät muun muassa vakuutusyhtiöt.

Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksessa nuorten velkoja sovitellaan jo tällä hetkellä pienemmiksi - tietyissä tapauksissa pois kokonaan, sanoo korvaustoiminnan lakiasioista vastaava päällikkö Timo Jyrinjärvi. Hän suhtautuu Nuotion malliin positiivisesti.

- Vakuutusyhtiön suurin hyöty tietysti on siinä, että rikoskierre saadaan poikki, eikä synny uusia korvattavia vahinkoja.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio heittää pallon maan korkeimpaan johtoon asti.

- Toivoisin, että tasavallan presidentti keräisi eri tahot yhteen ja käynnistäisi kampanjan, jolla olisi tähän asiaan vaikutusta.