Seinäjokiset ehdottivat kelluvia puutarhoja asuntomessuille

Seinäjoen Kyrkösjärven rannalle rakentuvat asuntomessut kesäksi 2016. Messualueen suunnittelu on jo pitkällä. Alueen kaavaluonnos on ollut nähtävillä, eikä siihen ole ollut huomauttamista.

Kotimaa
Vaasan asuntomessualue
Vaasan asuntomessualueella viihdytään.YLE /Jarkko Heikkinen

Seinäjoen asuntomessujen kaavaluonnoksesta ei ole tehty yhtään valitusta. Kaupungin kaavoituspäällikkö Hilkka Jaakola sanoo, että suurta kiinnostusta asuntomessut ovat kuitenkin herättäneet.

- Palaute on ollut erittäin myönteistä. Ihmiset ovat antaneet valtavasti ehdotuksia ja alueen virkistyskäyttö kiinnostaa niitäkin, jotka eivät ole kiinnostuneet rakentamaan alueelle, kertoo Jaakola.

Yleisö on saanut esittää toiveita ja ideoita myös messuilla. Jaakola kertoo, että on ehdotettu muun muassa kelluvia puutarhoja ja kelluvia saunoja Kyrkösjärven rantaan. Ihan kaukaa se ei ole haettu, sillä rantaan on suunniteltukin laitureita ja uimapaikkaa, sekä "jotain kelluvia rakenteita" ainakin messujen ajaksi.

Patoalue on haasteellinen

Monivaiheisen kaavaprosessin tärkein vaihe on vielä edessä oleva varsinainen kaavaehdotus, johon voi jättää kirjallisia muistutuksia. Kaava on tarkoitus saada valmiiksi kesän aikana, samalla suunnittelu jatkuu ja täydentyy. Patoa koskeva vesioikeuden lupahakemus on myös vireillä.

Alueella tärkeää onkin huolellinen suunnittelu, sillä olosuhteet asettavat omat haasteensa.

- Ensinnäkin siinä on loivasti itään laskeva rinne. Osa rakennuspaikoista pitää sijoittaa niin, että edes toisesta kerroksesta näkee veteen. Maasto on herkkää ja patoturvallisuus pitää ottaa huomioon, listaa kaavoituspäällikkö Hilkka Jaakola.

Paljon työtä etukäteenkin

Asuntomessualueen rakentamisessa lisämausteen tuo se, että ympäristö pitää tehdä valmiiksi etukäteen. Kaiken pitää olla siis valmiina asuntomessuilla.

- Kun yleensä rakentajat muuttavat sisään ja laittavat pihaansa pari vuotta sen jälkeen. Tässä pitää olla kaikki valmiina etukäteen, muistuttaa Jaakola.

Asuntomessutontit tulevat todennäköisesti hakuun loppuvuodesta. Jos kaikki etenee suunnitellusti, rakentajat ovat jo tonteillaan vuoden kuluttua tähän aikaan.