Tutkija: Paljastukset murentavat luottamusta veroparatiisivaltioihin

Omaisuuden kätkemisestä tulee huomattavasti nykyistä hankalampaa ja kalliimpaa, uskoo tutkija, tietokirjailija Matti Ylönen.

Kotimaa
Vaakuna, jonka yläpuolella oleva teksti toivottaa matkailijan tervetulleeksi Cayman-saarille.
Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö paljasti eilen noin 2 miljoonaa sähköpostiviestiä ja muuta dokumenttia, jotka avaavat tietoja yli 100 000:sta veroparatiisiyhtiöstä. Mukana on mm. lista Brittiläisille Neitsytsaarille rahojaan piiloittaneiden ihmisten henkilöllisyyksistä. Vuotoa on kuvailtu koko alaa heiluttavaksi maanjäristykseksi. Asiaa kommentoi Aamu-tv:lle tutkija, tietokirjailija Matti Ylönen.

Tutkija, tietokirjailija Matti Ylönen pitää Kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestön veroparatiisipaljastuksia täysin ennennäkemättöminä. Järjestön hallussa ovat tiedot 130 000 henkilöstä, jotka ovat kätkeneet omaisuuttaan Brittiläisten Neitsytsaarten rahalaitoksiin.

Helsingin Sanomat kertoi tänään myös toisesta vuodosta. Lehden mukaan sadoilla suomalaisilla on yhtiö veroparatiisina tunnetussa Panamassa.

- Veroparatiisien toiminnan kulmakivenä on lupaus salaisuudesta, että todelliset omistajat eivät tule näkyviin. Kyllä tämä ravisuttaa ehdottomasti tämän toiminnan perusteita näissä yksittäisissä maissa. Luottamus siihen, että tietoja ja omistuksia voidaan kätkeä veroparatiisivaltioihin, varmasti järkkyy hyvin selvästi, Ylönen pohti Ylen aamu-tv:ssä.

Ylönen uskoo, että myös jatkossa on keinoja omaisuuden kätkemiseen, mutta siitä tulee huomattavasti nykyistä hankalampaa ja kalliimpaa.

Ylönen vertaa paljastuksia Saksan vuoden 2008 veronkiertoskandaaliin, jolloin noin 1 400 henkilön epäiltiin kätkeneen rahojaan veroparatiisina tunnetun Liechtensteinin ruhtinaskunnan pankkeihin.

Ylönen arvioi, että nimien paljastuminen tietää rahoja kätkeneille henkilöille samanlaisia seuraamuksia kuin vuoden 2008 tapauksessa. Tällöin joillekin tuli maksettavaksi jälkiveroja, toisille veronkiertosyytteitä. Lisäksi muun muassa Saksan postin pääjohtaja Klaus Zumwinkel erosi tehtävästään kohun seurauksena.