Laulu Koti-ikävästä kertoo siirtolaisuudesta ja ulkopuolisuuden tunteesta

Mika Ronkaisen ohjaamassa dokumentissa Laulu koti-ikävästä, seurataan entisen Aknestik-kitaristin Kai Latvalehdon ja tämän isän Taunon Göteborgiin suuntaavaa automatkaa. Isän ja pojan matkan tarkoituksena on käydä katsastamassa vanhaa kotiseutua, jossa perhe 1970-luvulla vietti kymmenkunta vuotta. Matkan aikana isä ja poika käyvät läpi paitsi omaa henkilökohtaista suhdettaan, niin myös siirtolaisvuosien heihin jättämiä jälkiä.

kulttuuri
Kai ja pieni poika järven äärellä. Lokki lentää sinisellä taivaalla.
Laulu Koti-ikävästä on Mika Ronkaisen dokumenttielokuva.Klaffi Productions
Tähtiä.

Mika Ronkainen on aiemmissakin dokumenteissaan käsitellyt miehisiä asioita ja tunteita. Hänen edellinen elokuvansaFreetime Machos(2010) kuvasi maailman pohjoisinta, Oulussa majailevaa Rugby-joukkuetta. Ronkaisen läpimurto elokuvaHuutajat – Screaming Men(2003), puolestaan käsitteli, omalaatuisesta musikaalisesta lähestymistavastaan kuuluisaa oululaista mieskuoroa. Oulussa ollaan muuten tässä uudessakin elokuvassa, sillä siellä sijaitsevat tämän matkan alku ja päätepiste.

Elokuvan keskeisin aihe on siirtolaisuus ja sen ihmiseen jättämä jälki. Kai Latvalehto sanoo elokuvan aikana useampaankin otteeseen tuntevansa itsensä ikuiseksi ulkopuoliseksi ja sanoo tämän johtuvan noista ruotsissa vietetyistä vuosista. Ulkopuolisuuden ohella isä ja poika keskustelevat paljon myös omasta suhteestaan. Tämän juonteen kautta keskusteluun tulee mukaan myös alkoholi, jonka ylenmääräisestä käytöstä suomalaiset siirtolaiset olivat aikoinaan surullisen kuuluisia.

Isän ja pojan matkaa ja heidän pohdiskelujaan ryydittävät siirtolaisuutta käsittelevät laulut, joista suurin osa on peräisin vuonna 1974 julkaistulta levyltä Siirtolaisen tie. Elokuvassa näitä uudelleen sovitettuja lauluja esittävät ruotsinsuomalaiset artistit. Laulujen pateettiset tekstit saavat ihan omia lisämerkityksiään, kun niitä laulavat, enemmän tai vähemmän murtaen suomea ääntävät artistit. Pelkistetyn tyylikkäästi kuvatut musiikkivinjetit rytmittävät hienosti tehtyä matkaa ja kommentoivat omalla tavallaan niin isän ja pojan kuin muiden matkalla tavattujen siirtolaisten usein karunoloisia muisteloita.

Viime kuussa vietetyillä Tampereen elokuvajuhlilla_ Laulu koti-ikävästä_ voitti peräti kolme palkintoa: yleisöpalkinnon, pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa sekä Risto Jarva - palkinnon. Aiemmin tänä vuonna elokuva on lisäksi palkittu Göteborgin kansainvälisillä elokuvajuhlilla festivaalin parhaana dokumenttina.