Hyppää sisältöön

Entistä harvempi reserviläinen kannatti Nato-jäsenyyttä jäsenkyselyssä

Reserviläiset eivät innostu pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä, mutta moni olisi valmis yhdistämään materiaalihankintoja ja niihin liittyvää koulutusta, kertoo Reserviläisliiton jäsenilleen teettämä kysely.

Enää vajaa kolmannes reserviläisistä on Nato-jäsenyyden kannalla, kertoo Reserviläisliiton jäsenilleen teettämä kysely. Vielä viisi vuotta sitten lähes 40 prosenttia reserviläisistä oli valmis liittymään Natoon joko heti tai lähivuosina.

Reserviläiset eivät innostu myöskään pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä. Vain runsas kolme prosenttia vastaajista solmisi puolustusliiton Ruotsin kanssa. Yhteistä sotakalustoa hankkisi joka kymmenes. Vajaa puolet (42,2 %) on kuitenkin valmis yhdistämään materiaalihankintoja sekä niihin liittyvää koulutusta mahdollisuuksien mukaan. Runsas viidennes vastaajista ylläpitäisi jatkossakin täysin itsenäistä puolustusta.

Neljä viidestä kyselyyn vastanneesta korottaisi puolustusmäärärahoja vähintään jonkin verran. Mikäli puolustusbudjettia pitää edelleen supistaa, kohdentaisi yli puolet vastaajista leikkaukset puolustusvoimien kansainväliseen toimintaan.

Juuri kukaan ei vähentäisi kertausharjoituksia, varusmieskoulutusta, kalustohankintoja tai puolustusvoimien operatiivista toimintaa. Varuskuntiin ja harjoitusalueisiin kajoaisi vain viisi prosenttia vastaajista.

Innolink Researchin tammi-maaliskuussa toteuttamaan kyselyyn vastasi 3 165 reserviläistä.