Lintujen muutto myöhässä - pohjoiseen pesimään rytinällä

Lintujen kevätmuutto on tavanomaisesta aikataulusta myöhässä parisen viikkoa. Muuttolintuja on rekisteröity poikkeuksellisen vähän.

luonto
töyhtöhyyppä
Keski-Suomeen odotellaan vielä muun muassa töyhtöhyyppää.

Harri Högmander Keski-Suomen lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että esimerkiksi kiuru tulee maakuntaan keskimäärin 20. maaliskuuta, mutta tänä vuonna lintua ei ole vielä nähty. Muuttolintuja on toistaiseksi rekisteröity poikkeuksellisen vähän. Högmander ennustaa, että muuttolinnut tulevat tänä keväänä melkoisella kertarytinällä, sillä perinteisesti kaikki lajit muuttavat toukokuun puoliväliin mennessä.

- Kevät ei veny loppupäästä. Nyt meidän muutenkin lyhyt kevään muuttosesonki typistyy entisestään tänä vuonna. Täytyy tulla kauhea rytinä sitten kun yöt lämpenevät, Högmander sanoo.

Västäräkistä jo havainto

Jotkut linnut ovat kuitenkin jo maakuntaan uskaltaneet. Tiira.fi-lintuhavaintosivuston mukaan Jämsässä olisi nähty västäräkki jo 26. maaliskuuta.

- Se on ehkä vähän varmistamaton havainto vielä, mutta toki mahdollinen. Tällaisia outoja keväisiä västäräkkejä, jotka tulevat ihan irrallaan muista, on toki aiemminkin ollut. Saattaa olla, että ne ovat talvehtineet jossain lähempänä. Eihän sille kovin hyvä ennuste ole, mutta jos se löytää jonkun lintulaudan tai vastaavan sulan paikan, niin saattaa se löytää sapuskaa.

Högmanderin mukaan liian aikaisin saapuneiden lintujen selviämisennuste ei ole kovin hyvä. Linnut kestävät hyvin kylmää, mutta kuolevat sen sijaan helposti nälkään.

- Tietysti jos se löytää jonkun lintulaudan tai vastaavan sulan paikan vaikkapa lämpöputken läheisyydestä, niin saattaa se löytää myös sapuskaa, Högmander arvioi.

Isommat linnut, kuten harmaalokit ja töyhtöhyypät, saattavat kääntyä muuttomatkallaan takaisin, kun huomaavat, että kevät ei ole vielä ehtinyt tarpeeksi pitkälle.

- Niille ei ole temppu eikä mikään lentää joitakin satoja kilometrejä etelämpään. Pitää olla todella laaja-alainen takatalvi ennen kuin ne ovat oikeasti pulassa. Mutta pikkulinnuille aikainen muutto voi olla kohtalokas, Högmander kertoo.

Peippo epävireessä

Högmander odottaa Keski-Suomeen seuraavaksi etenkin harmaalokkeja ja naurulokkeja. Kun tulee kostean nihkeä yö, rastaat, töyhtöhyypät ja kiurut täyttävät puut. Ensimmäisiä peippojakin on jo kuultu ja nähty.

- Itsekin kuulin Äänekoskella ensimmäisen peipon, joka yritti puolisen tuntia saada kokonaista säettä aikaan, mutta ei ollut vielä ihan vireessä. Viimeinen tavu jäi aina puuttumaan, Högmander kertoo.

Miksi linnut ylipäänsä muuttavat pohjoiseen kesäksi?

- Täällä on hyvät pesimäolosuhteet. On tilaa, valoa ja lämpöä, eikä ötököistäkään ole pulaa. Monet muuttolinnut ovat hyönteissyöjiä, Högmander sanoo.