Tutuista hammastahna- ja saippuamerkeistä löytyi epäilyttäviä kemikaaleja

Euroopan kuluttajajärjestö on huolissaan ihmisten hormonitoiminnasta, kun heidän elimistöönsä kertyy kemikaaleja monista tavallisista hygieniatuotteista. Sisältö ei aina selviä tuoteselosteesta.

Ulkomaat

Euroopan kuluttajajärjestön BEUC:n tutkimuksissa on löytynyt tutuista hygieniatuotteista kemikaaleja, jotka saattavat olla vaaraksi ihmisten terveydelle. Järjestöt tutkivat kuutisenkymmentä saippuaa, shampoota, hammastahnaa ja muuta hygieniatuotetta, joista monet ovat tavallisia myös suomalaisten kylpyhuoneissa.

Tuotteista löytyi hormonitoimintaan vaikuttavia kemikaaleja, muun muassa triklosaania ja propylparabeenia. Järjestöjen mukaan ne saattavat kuormittaa ihmisten elimistöä liikaa, kun niitä kasaantuu useista tuotteista samaan aikaan. BEUC:n mukaan monet ihmiset käyttävät päivittäin kymmentä tällaista tuotetta tai jopa useampaakin.

YK:n ympäristöjärjestö UNEP ja Maailman terveysjärjestö WHO julkaisivat äskettäin raportin, jossa muistutettiin, että hormonitoimintaan vaikuttavia aineita on myös monissa muissa arkipäivän asioissa, leikkikaluista vaatteisiin. EU:n komissiossa mietitään parhaillaan, millaisia ohjenuoria asiassa tarvittaisiin.

Turvallisista raja-arvoista on edelleen epäselvyyttä, sanoo BEUC:n edustaja Sylvia Mauer Ruotsin television SVT:n haastattelussa. BEUC:n tutkimuksissa ilmeni myös, että tuoteselosteet eivät aina pidä paikkaansa: laboratoriossa löytyi aineita, joista pakkaus ei kertonut, Maurer sanoo.