Just Bluussii siulle sukeltaa Chicagon hämyisiin klubeihin

New Orleansin puuvillapelloilla syntynyt mustan väestön musiikki blues taipuu Taidekoulu Estradin musiikkilinjan opiskelijoiden käsissä ylistykseksi musiikkilajia kohtaan. Just Blues for you - Just bluussii siulle -näytelmä haluaa osoittaa, että blues voi soida muuallakin kuin hämyisissä kapakoissa.

Antti Melkko ohjaa, käsikirjoittaa ja näyttelee Just Blues for you - Just bluussii siulle -näytelmässä. Kuva: Yle

Taidekoulu Estradin musiikkilinja Lappeenrannassa sukeltaa syvälle bluesin vaikuttavaan tunnelmaan Just Blues for you - Just bluussii siulle -näytelmällä. Näytelmässä käydään läpi blues aivan alkujuurista aina 80-luvulle asti.

- Näytämme sen, millaista se alun perin oli ja miten se on muovautunut ajan melskeissä, kertoo näytelmän ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Antti Melkko.

Draamallinen konsertti sisältää musiikin lisäksi tarinaa, tanssia ja akrobatiaa. Näytelmä alkaa bluesin syntymailta, Yhdysvaltojen puuvillapelloilla. Blues oli tuolloin vielä orjien työlaulu. 

- Orjien vapauduttua tulivat mukaan myös instrumentit, Melkko kertoo.

Koko elämä on blues, se on helvetti, se on ihanuus.

Bluesin salaisuus

Innostus blues-musiikkiin toi näytelmän lähemmäksi sydäntä. Melkko itse sai potkun bluesmaailmaan katsottuaan Ray Charlesista kertovan elokuvan.

- Charlesin jälkeen hyppäsin Gary Mooren ja Loius Armstrongin kyytiin.

Ihmisten mielikuvissa blues on kellariravintola jossa tummaihoiset soittavat synkeätä musiikkia. Näytelmä haluaa osoittaa sen, että blues elää ja voi hyvin ja toimii myös nuorten soittajien käsissä.

- Se ei ole vain perus kapakka- tai hissimusiikkia. Blues on antanut myös paljon vaikutteita muille musiikkityyleille, Melkko kertoo.

Mutta mikä siinä bluesissa sitten viehättää?

- En tiedä mikä siinä on. Irwin Goodman kertoi sen hyvin yhdellä lauseella: Koko elämä on blues, se on helvetti, se on ihanuus, Melkko toteaa.