1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vainot

Vainon kriminalisoinnin lakialoite lakivaliokunnan käsittelyyn

Sosialidemokraattien eteläsavolaiskansanedustaja Pauliina Viitamiehen lakialoite vainon kriminalisoinnista on saanut hyvää palautetta hallitukselta. Seuraavaksi aloite siirtyy lakivaliokunnan käsittelyyn.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Eteläsavolaiskansanedustaja Pauliina Viitamiehen (sd.) lakialoite vainon kriminalisoinnista on edennyt lakivaliokunnan käsittelyyn. Asiaa käsiteltiin tämän viikon alussa hallituksen lähetekeskustelussa.

- Viime tiistaisessa lähetekeskustelussa puhuttiin asiasta, ja asiaa käsiteltiin 30 puheenvuoron verran. Sellainen vaikutelma jäi, että koko sali oli asiasta yksimielinen. Se, että asia on saanut jo eduskunnan enemmistön tuen, lupaa hyvää siitä kuinka asiaa tullaan käsittelemään aikanaan ministeriön suunnassa, Viitamies  kertoo.

Seuraavaksi aloite siirtyy lakivaliokunnan käsittelyyn. Aloitteessa rikoslakiin esitetään uutta vainoamisen kieltävää rangaistussäännöstä. Lisäksi lakiin lisättäisiin uutena rikoksena myös viestintärauhan rikkominen. Lakialoite koskee kaikkea vainon tunnusmerkistön täyttävää toimintaa myös netissä.

- Parasta on se, että tämä on virallisen syytteen alainen rikos. Vainosta voidaan siis tuomita jatkossa sakkoon tai enimmillään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Sillä ei ole merkitystä millä tapaa vaino toteutetaan, kunhan teko täyttää vainoamisen tunnusmerkit, Viitamies kertoo.

Tavoitteena on, että vaino tulisi rangaistavaksi teoksi vuoden 2014 alusta. Yksittäisen kansanedustajan lakialoitteen eteneminen laiksi on harvinaista.

- Kuulemani mukaan kansanedustajan aloitteen pohjalta syntyy kerran kymmeneen vuoteen laki. Tämä jo omalta osaltaan osoittaa, kuinka asia on nyt niin akuutti ja ajankohtainen, että se on saatava läpi, Viitamies pohtii.