Mitä tapahtuu Lahden Muotoiluinstituutille?

Opiskelijoiden huoli Lahden Muotoiluinstituutin tulevaisuudesta on poikinut nettiadressin. Lähes tuhat nimeä kerännyt adressi sisältää kuitenkin useita asiavirheitä, sanoo ammattikorkeakoulun rehtori.

kulttuuri
Opiskelija suunnittelee koruja
Heikki Ahonen / Yle

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Outi Kallioinen vakuuttaa, ettei Muotoiluinstituuttia olla ajamassa alas. Opiskelijoiden huoli Lahden AMK:n henkilöstövähennysten vaikutuksista muotoiluopintojen sisältöön on poikinut nettiadressin, johon on pikavauhtia tullut lähes 1000 allekirjoitusta. Adressiiin liittyvässä keskustelussa väitellään mm. siitä, onko muotoilukoulutus Lahdessa mielekästä ja saavatko valmistuvat töitä.

Varsinaisessa adressissa syytetään Lahden ammattikorkeakoulun henkilöstöleikkausten vaikuttavan suoraan muotoilukoulutusta heikentävästi.

Rehtori Outi Kallioinen kumoaa adressin tietoja.

Todellakaan mitään suunnitelmia ei ole siitä, että Muotoiluinstituuttia lähdettäisiin tässä ajamaan millään tavalla alas tai supistamaan.

rehtori Outi Kallioinen

- Mitään suunnitelmia Muotoiluinstituutin supistamisesta ei ole eikä myöskään siitä, että se sulautettaisiin tekniikkaan. Mistään opiskelupaikkojen leikkauksista ei ole ollut mitään puhetta eikä suunnitelmia, hän vakuuttaa.

Kallioinen kertoo, että oppilaitos aikoo pitää ensi viikon maanantaina tilaisuuden, jossa opiskelijoille selvitetään asioiden oikeaa laitaa ja kuullaan opiskelijoita.

Rehtorin mukaan opiskelijoiden ei tarvitse olla huolissaan tilanteesta.

- Opetussuunnitelman mukaisesti edetään ja koulutusta toteutetaan. Tärkeintä on tietysti pitää yllä Muotoiluinstituutin erittäin vahva brändi ja sitä pitää myös jatkossa vahvistaa ja kirkastaa. Meillä on erittäin suuret haasteet Lahden ammattikorkeakoulussa, mutta todellakaan mitään suunnitelmia ei ole siitä, että Muotoiluinstituuttia lähdettäisiin tässä ajamaan millään tavalla alas tai supistamaan. Se on täysin virheellistä tietoa, sanoo Outi Kallioinen.

Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijayhdistyksen puheenjohtaja Jenna Ruisaho kertoo, että toisin kuin adressi antaa ymmärtää, se ei ole koko opiskelijayhdistyksen vaan yksittäisen opiskelijaryhmän laatima.

Muotoiluinstituutissa on aiemmin riidelty mm. nimen Muotoiluinstituutti käyttöoikeudesta.