Saabin lentokonevanhus vie murheet taivaan tuuliin - video

Palanen elävää ilmailuhistoriaa majailee Onttolan lentokentällä Joensuun kupeessa. Espoolaisen Isto Pankakosken omistama lentävä veteraani on yksi harvoista lentokuntoisista yksilöistä Suomessa. Saab Safir -koulutuskoneella koulutettiin ilmavoimien lentäjiä reilun kahden vuosikymmenen ajan.

Kotimaa
Saab Safir -lentokone ilmassa.
Heikki Haapalainen / Yle
Saab Safir -pienkone.

Ruotslaisvalmisteinen Saab Safir -alkeiskoulukone kerkesi tulla tutuksi monelle suomalaiselle lentäjälle ilmavoimissa. Siellä moni Finnairinkin lentäjistä sai ensimmäisen ilmailu-oppinsa näiden koneiden ohjaimissa.

Isto Pankakoski omistaa yhden maamme harvoista vielä lentokuntoisista Safireista. Tämä nimenomainen koneyksilö tuli miehelle tutuksi jo ilmavoimissa.

- Tähän yksilöön, SF-27:ään törmäsin ensimmäisen kerran 22.4.1975 kun olin RUK:n kurssilla 50 Kauhavalla. Kaikkiaan lensin siellä tällä koneella viitisen tuntia.

Isto Pankakoski.
Ilmailuharrastaja Isto Pankakoski.Heikki Haapalainen / Yle

Saab Safir -koneen ominaisuudet on räätälöity niin, että tämän koneen puikoista siirryttiin kuninkuusluokkaan eli hävittäjien ohjaimiin, kertoo Isto Pankakoski.

- Kyllähän se on hyvin herkkä kone ja sauvaohjaus on herkkä. Sellainen kone, että tällä kun opettelee, niin hävittäjälläkin lähtee hyvin liikkeelle.

Safireita valmistettiin aikoinaan reilut kolmesataa ja niitä käyttivät Ruotsin ja Suomen ilmavoimien lisäksi useat muut maat. Aseistamattomia koneita oli ilmavoimilla 36 kappaletta.

Nyt Suomesta löytyy enää muutama yksilö joista pari-kolme lentokuntoisia. Niinpä tät konetta on ostateltu aina ulkomaita myöten, kertoo Pankakoski.

- Kyllä aina silloin tällöin kysytään aina ulkomaita myöten. Täytyy kuitenkin sanoa, että tämä on niitä viimeisiä asioita mitä minä myyn.

Vaikka uusiakin koneita olisi saatavilla, on vanhan koulukoneen omistaminen Isto Pankakoskelle tärkeämpää kuin uusinkaan tekniikka.

- Kyllähän kun sillä on oppinut lentämään ja sellainen tilaisuus tuli hankkia. Siihen kun istuu niin mies nuortuu. Kyllä se upealta tuntuu ja siinä muut maailman murheet unohtuu.