THL: Lintuinfluenssa tuskin laajenee pandemiaksi

Aasiassa kuvatuissa tapauksissa on sairastettu vakava keuhkokuume ja kuolemantapauksiakin on sattunut. H7N9-influenssan ei kuitenkaan uskota tarttuvan ihmisten välillä, vaan tartunnat ovat eläimistä peräisin.

Kotimaa
Mika Salminen THL
THL:n virologian yksikön päällikkö Mika Salminen.Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei usko Aasiassa kuolemantapauksia aiheuttaneen uudenlaisen lintuinfluenssan leviävän maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. THL seuraa kuitenkin tilannetta normaalia tarkemmin ja kehottaa matkailijoita hyvään käsihygieniaan.

- Tämän tyyppisiä uudenlaisia lintuinfluenssaviruksia, jotka silloin tällöin ovat aiheuttaneet myös ihmistapauksia, pääosin tarttumalla siis eläimestä ihmiseen suoraan, on kuvattu aikaisemminkin. Mutta tietysti kun tämä on uusi, niin tilannetta seurataan tarkemmin kuin normaalisti, sanoo THL:n virologian yksikön päällikkö Mika Salminen.

Suomessa uusi H7N9-virustyyppi ei aiheuta seurantaa suurempia toimenpiteitä. Matkustusrajoituksiin tai matkustusohjeiden päivitykseenkään ei THL:n tai Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ole syytä, mutta matkailijoita kehotetaan kuitenkin huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta.

- Kannattaa toki huolehtia käsihygieniasta, pestä käsiä matkan aikana aktiivisesti ja välttää näitä erilaisia toritapahtumia, joissa eläviä lintuja myydään, Salminen sanoo.

Salminen ei ota kantaa siihen, onko kyseessä edellistä H5N1-lintuinfluenssatyyppiä vaarallisempi tauti, mutta viruksen tiedetään aiheuttaneen vakavan taudin ja kuolemantapauksiakin on raportoitu. Sen ei kuitenkaan uskota välittyvän ihmisten välillä, vaan nyt todetut tapaukset ovat olleet eläimistä peräisin.

- Selvää on, että kuvatuissa tapauksissa on sairastettu vakava keuhkokuume ja kuolemantapauksiakin on. Mutta korostaisin vielä sitä, että kyse on yksittäisistä tapauksista, joissa tartunta on tapahtunut mitä todennäköisimmin suoraan eläimestä ihmiseen, eli tartuntoja ihmisten välillä ei ole kuvattu, Salminen muistuttaa.