Teiniäiti aikuistui kertaheitolla

Eteläpohjalaisen pikkukunnan kasvatti, 19-vuotias Karoliina Hietala, otti aimo harppauksen kohti aikuisuutta tultuaan äidiksi vain 17-vuotiaana. Vauvan syntymän myötä Karoliina selviytyi myös pitkään sairastamastaan syömishäiriöstä. Nyt perheeseen odotetaan toista vauvaa syntyväksi kesäkuun puolella.

Kotimaa
Nuori raskaana oleva Karoliina Hietala.
Teini-ikäisenä äidiksi tulleen Karoliina Hietalan perhe kasvaa kesällä toisella lapsella.Karoliina Hietala

Huolettomat teinivuodet voisi viettää ystävien kanssa kylänraitilla ja discoissa, mutta Karoliina Hietalan viimeiset pari vuotta ovat menneet enimmäkseen vaipparallin parissa. Nuorta äitiä ei harmita, vaikka kaverit ovatkin aivan eri elämäntilanteessa. Hän nauttii äitiydestä ja pian syntyvän toisen lapsen odotuksesta.

Ikä ei vaikuta jaksamiseen ja varmuuteen

19-vuotias Karoliina Hietala ruokki pienen paikkakunnan juorunälkää teiniraskaudellaan vain 17-vuotiaana. Ikä ei teiniäitiä itseään hirvittänyt, mutta muiden suhtautuminen jännitti. Uutinen otettiin kuitenkin lähipiirissä mukavasti vastaan.

Hietala uskoo äitiyden hämmentävän ihan yhtä lailla teini-ikäistä kuin aikuistakin.

- Siihen ei voi mitenkään minkään maailman oppailla eikä neuvolassa tai missään valmistautua kokonaan. Sen näkee oikeastaan vasta sitten, kun vauva on syntynyt, että minkälaista se on, Karoliina Hietala miettii.

Moni asia tuli nuorelle äidille yllätyksenä, mutta äitiys ei kuitenkaan ole ollut niin raskasta mitä muut antoivat ymmärtää. Kesävauvan jälkeen kuitenkin saa mennä nuoren perheen puolesta vuosia ennen seuraavaa vaipparallia.

Syömishäiriö loi pelkoa

Nuori äiti on käynyt läpi kovan kamppailun anoreksian kanssa eikä ollut ollenkaan varma, voisiko sairauden takia edes koskaan tulla raskaaksi. Sairaus sai yliotteen kuutisen vuotta sitten ja paino putosi alimmillaan reilusti alle 40 kiloon. Vasta raskaus herätti Karoliinan miettimään omaa terveyttään ja ennen kaikkea lapsen parasta.

Siihen ei voi mitenkään, ei minkään maailman oppailla eikä neuvolassa tai missään valmistautua.

Karoliina Hietala

Raskauden myötä vartalo alkoi muuttua vieraaksi ja tuntui oudolta, mutta heti raskaustestin jälkeen Karoliina odotti komeaa vauvavatsaa malttamattomana. Pelko anoreksian uusiutumisesta iski heti synnytyksen jälkeen, mutta sairaus on onneksi pysynyt taka-alalla.

- Kyllä mulla aika ajoin oli vähän sellaisia heikompia hetkiä ja heikompia kausia, jolloin meinasi vähän lipsua huonommalle puolelle, mutta kyllä sieltä on omin avuin noustu eikä mitään vakavaa ole tapahtunut, Karoliina Hietala myöntää.

Karoliina Hietala on itse nyt pienen tytön äiti ja toivoo, että osaa aikanaan tulkita sairauden merkit, mikäli oma lapsi alkaa vanhempana lipua syömishäiriön syövereihin.

- Mä näen tosi pienistä asioista, tai uskoisin näkeväni, jos näkyy jotain hälyttävää, Karoliina kertoo.

Perheonnea ja unelmia

Karoliina Hietala on jakanut arkeaan ja nyt myös vauvan odotustaan Karostardust-blogissa muutaman vuoden ajan. Suosittu blogi ja sen kirjoittaminen sekä valokuvaaminen ovat Karoliinalle tärkeä harrastus.

Nainen ei pistäisi pahakseen, vaikka kirjoittamisesta tulisi ammatti, mutta näillä näkymin hän pyrkii opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ensin Karoliina Hietala painaa kuitenkin päähänsä valkolakin vielä tänä keväänä ja keskittyy kesävauvansa odotukseen.