1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Eteläpohjalaiset miehet ovat oma heimonsa

Etelä-Pohjanmaalle on tultu monesta suunnasta. Erityinen merkitys alueelle on kuitenkin lännellä ja skandinaavisuudella. Etenkin eteläpohjalaiset miehet erottuvat muusta maasta, sillä poikkeuksellisen suuri osa heistä on Iivarin poikia muiden suomalaisten ollessa Niilon jälkeläisiä.

ilmiöt
Mieskuoro Jussit Seinäjoki Areenassa 2004
Jussi Asu

Eteläpohjalaisuutta ei saa ihmisestä pois pesemälläkään. Ei oikeastaan ihme, sillä eteläpohjalaiset ovat geneettisestikin tarkastellen oma heimonsa.

- Pitää paikkansa. Erityisesti jos katsotaan miehiä. Eteläpohjalaiset ja satakuntalaiset miehet edustavat Iivarin poikia enemmän kuin mikään muu heimo Suomessa, sanoo suomalaisten juuria tutkinut emeritusprofessori Kalevi Wiik.

- Naisten puolella Etelä-Pohjanmaa ei ole niin erityinen alue, koska eteläpohjalaiset naiset, kuten suuri osa kaikista eurooppalaisista naisista ovat Helenan tyttäriä, Wiik tietää.

Niilon poikia idästä ja Iivarin poikia lännestä

Eteläpohjalaisten esi-isäksi nimetty Iivari tulee lännestä. Ruotsin, Tanskan ja Saksan kautta.

- Iivari on ollut ehkä vanha mies 24 000 vuotta sitten. Hän sai pojan, joka sai pojan, joka taas sai pojan - ja niin edelleen isälinjat ovat jatkuneet Etelä-Pohjanmaalle, Kalevi Wiik toteaa.

Iivarin lännestä tulleet jälkeläiset ovat koko maan väestöstä vähemmistö. Suurin osa suomalaisista tulee idästä ja on geneettiseltä ryhmältään Niilon poikia.

- Niilon poikia on noin 60 prosenttia. Myös Etelä-Pohjanmaalle heitä on tullut, mutta vähemmistöksi, Wiik sanoo.

Erityisiä myös kielellisesti

Iivarin jälkeläisten oma kieli eli Etelä-Pohjanmaan murre elää ja voi hyvin edelleen.

- Kuortaneen, Lapuan ja Kauhavan pohjoispuolella on kaikkein jyrkin murreraja Suomessa, Kalevi Wiik kertoo.

Kieli, jota Iivarin varhaiset jälkeläiset puhuivat, on skandinaavinen. He muuttivat Suomeen tultuaan kielensä suomeksi.

- Voidaan tehdä rohkea johtopäätös, että kaikki, jotka edustavat Iivarin poikia, ovat kielenvaihtajia. Joku esi-isistä on puhunut ruotsia, Wiik arvelee.

Lue seuraavaksi