Lapin muuttolinnut löivät jarrut pohjaan

Kolea kevät on kangistanut lintujen kevätmuuton alkutekijöihinsä. Lappiin pyrkivät suuremmat lintuparvet eivät räpyttele siipiiään vielä edes Lapin etelärajalla. Pääsyn pesimämaakuntaan estää Etelä-Suomi.

luonto
Telkkäpariskunta. Vasemmalla koiras ja oikealla naaras
Ensimmäiset telkät ovat jo saapuneet Lappiin. Vasemmalla koiras ja oikealla naaras.Pirkka Aalto

- Kylmä sää koettelee nyt koko maata etelärannikkoa myöten ja jopa Virossa on samankaltaista. Linnut eivät tule Lappiin, koska ne eivät uskalla tulla koko Suomeen, kemijärveläinen lintuharrastaja Pirkka Aalto sanoo.

Jahka yöpakkaset hellittävät, tilanne muuttuu radikaalisti.

- Sitten alkaa valtava muuttolintujen ryntäys, Pirkka Aalto uskoo.

Risusavotta

Lapissa talvehtivat linnut ovat Pirkka Aallon mukaan olleet kevättuulella jo pidemmän aikaa, sen kuulee niiden viserryksestä. On myös lintuja, jotka helposti mielletään talvehtiviksi, mutta jotka ovatkin osa-aikamuuttajia.

- Varikset, viherpeipot ja monet tiaisetkin ovat saattaneet käydä mutkan etelämpänä keskitalvella ja nyt kotikonnuille palattuaan ne julistavat riemuaan laulamalla. Tosiasiassahan se on sitä reviirin ilmoittamista, Pirkka Aalto täsmentää.

Karaistuneemmat lajit kuten varikset ja harakat ovat jo rakennushommissa risuja nokassaan kantaen. Koti se pitää olla linnullakin.

Oi sinä pulmunen

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen reaaliaikaisen listauksen mukaan Lappiin on lentänyt tähän mennessä 16 muuttolintulajia. Lämpimämpänä keväänä määrä olisi tässä vaiheessa huhtikuuta paljon isompi.

- Ensimmäistä kevään tuojaa pulmusta odotetaan varmaan nyt eniten ja niitä on jo saapunutkin. Useampi sata pulmusta on nähty tienvarsilla eri puolilla Lappia, Pirkka Aalto iloitsee.

Myös yksittäisiä harmaalokkeja on nähty, merikotkia on tullut vähän isommin joukoin ja jonkin verran myös laulujoutsenia ja isolepinkäisiä.

- Merimetso on mielenkiintoinen. Näin alkukeväästä kun ne lentää isoina auramuodostelmina niin kuin hanhet, niin kannattaa olla tarkkana. Voi olla, että luulee näkevänsä hanhiparven, mutta näkeekin merimetsoja. Ne erottaa toisistaan siitä, että merimetso liitää välillä, kun hanhet sen sijaan lotkuttelee siipiään tasaisesti, Pirkka Aalto opettaa.

4. huhtikuuta havaittiin Posiolla 40 merimetson parven lentävän kohti pohjoista. Ensimmäiset kiurut liihottivat Ylitorniolle 3.4. ja Kittilässä on nähty peippo.

Ahvenanmaan kautta

Lintuharrastajat kokoontuvat 6.4. Ahvenanmaalle joukkueittain kilpailtavaan linturalliin, johon Pirkka Aaltokin osallistuu.

- Aika talvista kuuluu olevan sielläkin, mutta meri on auki. Linturallin aikana nähdään määrällisesti varmaan tuhansia lintuja, mutta lajeja ehkä niukasti.

- Lappiin pyrkivistä muuttolinnuista monetkin tekevät välilaskun Ahvenanmaalle. Siitä ilmansuunnasta ne Lapin muuttolinnut yleensä tulevat, Pirkka Aalto kertoo.

Kemijärven lintumies Pirkka Aalto on Lapin lintuja vastassa.