1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Montut rikkovat autoja - korvauksissa tiukka linja

Autonomistajilta on tullut runsaasti vahingonkorvausvaatimuksia tiestöllä särkyneistä ajoneuvoista. Määrä on korvauksia käsittelevän Lapin ely-keskuksen mukaan kasvussa.

Kuva: Yle

Viime vuonna vahingonkorvausvaatimuksia tuli koko maasta 1200, kertoo yksikönpäällikkö Juha Tapio. Tämän vuotinen tahti näyttää, että lisäystä tulee, Tapio arvioi.

Kaikki korvausvaatimukset käsitellään Lapin ely-keskuksessa Rovaniemellä. Kokopäiväisiä käsittelijöitä on puolenkymmentä.

Yleisin vaurio autolle on tiessä olevaan kuoppaan ajo. Kyse voi olla routavauriosta. Tällöin menee vanteita ja renkaita, Juha Tapio kertoo. Mutta isompiakin vaurioita tulee.

- Puhutaan muutamista satasista, mutta kyse voi olla tuhansienkin eurojen laskusta.

Korvauslinja on tiukka, sillä korvausvaatimuksista vain 20 - 25 prosenttia hyväksytään. Reikä tai muu vauriokohde pyritään etsimään, sanoo yksikönpäällikkö Juha Tapio.

Jos tiestön hoidossa on sattunut laiminlyönti, se on osoitettava. Urakoitsijan, joka tiestön hoidosta vastaa, on tehtävä määräajoin tarkastukset. Samoin tiestön korjauksista tehdään vikapäiväkirjaa. - Täysiaikaista 24/7 paikkauspäivystystä ei voi edellyttää.

Auton matka päättyi kehän kuoppaan

Helsinkiläismiehen aamuinen työmatka katkesi kehä kolmosella maaliskuussa syvään kuoppaan Vantaalla. Vuosikausia työmatkaa ajanut mies kertoo, että kuoppa oli täysin yllätys. Kaikesta varovaisuudesta huolimatta, auton oikea pyörä rojahti monttuun, hän kertoo.

Paikalle jouduttiin tilaamaan hinausauto, joka vei vahingoittuneen auton merkkikorjaamoon. Remonttilasku oli liki 700 euroa, iskunvaimentajasta ja katkenneesta tukivarresta. Mies on lähettänyt korvausvaatimuksen ely-keskukseen.

Pääkaupunkiseudulla autoilevien mukaan kehäteillä on vaurioita runsaasti. -Varsinkin kehä ykkösellä on paljon reikiä, autoilija kertoo.

Yksikönpäällikkö Juha Tapion mukaan korvausvaatimusten käsittelyajat ovat venyneet. Nyt puhutaan jo noin puolen vuoden mittaisesta odotuksesta. - Täytyy muistaa, että myös autoilijalla on tietty vastuu tiellä liikkuessaan. Havaituista vaurioista kannattaisi soittaa myös tienkäyttäjän linjalle.