Hyppää sisältöön

Millainen Facebook-läyhyttäjä olet?

Sosiaalisessa mediassa on monta tapaa tuoda omia tekemisiään esille. Tunnistatko sinä näistä oman tyylisi päivittää Facebookia?

Syksyllä sienestetään ja talvella hiihdetään. Talvilomilla matkustetaan kaukomaille ja lapsista otetaan somia kuvia. Keittiössä kokataan näyttäviä ruoka-annoksia ja laminaattilattia vaihdetaan kädenkäänteessä muovimaton tilalle. Nämä kaikki asiat ovat verraten arkipäiväistä puuhaa siihen saakka, kunnes ne ilmaantuvat Facebook-päivityksiin. Silloin ne kirjataan statuksiin ja höystetään tarvittaessa myös kuvilla.

Me tarkastelimme millaisia päivittäjiä Facebook-päivittäjien joukossa on. Tässä yhteydessä käytämme termiä "läyhytys", jolla tarkoitamme vienosti ylitsevuotavaa tekemisen kuvailua.

1.) Sieniläyhyttäjät
Sieniläyhyttäjät ovat varsinkin syksyisin koneille metsäreissun jälkeen ilmaantuvat puuhastelijat. He kuvaavat sanomalehden päällä köllöttävät "suppikset" tai omalta mökkipihalta poimitut tatit korissa komeillen. Tarkempia paikkatietoja he eivät muiden riesaksi tietenkään jaa. Tärkeintä on näyttää muille, että metsästä ammennetaan apetta kätevästi.

2.) RuokaläyhyttäjätMonella läppäri on selvästi keittiössäja päivityksistä päätellen joillain se on jopa pannulla. Ruoka-annoksista otetaan kuvia varsinkin silloin, jos kokattavana on hieman harvinaisempaa kalaa. Eineslaatikoista kuvia harvemmin Facebookiin päätyy. Pieni, mutta äänekäs vähemmistö ruokaläyhyttäjistä on ottanut käyttöönsä jopa oman huudahduksen "om nom nom". Sillä alleviivataan vahvaa omaa osaamista. Ruokaläyhyttäjissä on myös äänekäs ryhmä oman ruokavalionsa ylistäjiä, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen valistaa asiasta myös niille, joita se ei kiinnosta lainkaan.

Läyhytys = Vienosti ylitsevuotava oman tekemisen kuvailu

3.) Matkaläyhyttäjät
Ennen matkalle lähtemistä alleviivasi kätevästi jättämällä matkatoimiston esitteet olohuoneen pöydälle. Nyt se onnistuu kätevästi kertomalla jo matkan valmisteluvaiheessa "missä Rytköset tänä talvena lomailevat". Ja ensimmäinen kuvahan tietenkin on se Airbusin kylmän harmaa siipi valkeaa pilvivaippaa vasten. Lomalla tärkeitä kuvauskohteita ovat rusketusrajat, paikalliset ruokakuriositeetit sekä nähtävyydet. Näistä kuvista kotimatkaan liittyvät kuvat ovat vähemmistössä.

4.) Hiihtoläyhyttäjät
Ahkerat hiihtäjät ovat saaneet sosiaalisesta mediasta hyödyllisen työkalun. Erilaisilla seurantaohjelmilla taltioidut reitit saa näppärästi jaettua Facebookissa. Erityisen mielenkiintoisen näistä päivityksistä tekisivät ne kerrat, kun päivittäjä ei vain jaksa lähteä hiihtoreissulleen.

5.) Paljuläyhyttäjät
Paljupäivitysten yhteydessä voisi pohtia monta kännykkää on Facebook-kuvaa otettaessa pudonnut paljun kuohuihin. Paljon käytetty paljupäivityskuva pitää sisällään tähtitaivaan, sumentuneen kuvan, kuohuviiniä ja hassun hatun.

6.) Lapsiläyhyttäjät
Lapsiläyhytyksiin pätee sama asia kuin ruokapäivityksiin. Juhlat, hassut ilmeet ja hellyyttävät asut kuvataan ja jaetaan nopeasti, mutta kiukuttelevia lapsia ei monikaan ole Facebookiin kuvannut. Ei niin, että niitä siellä haluttaisiin katsoakaan. Monesti näissä päivityksissä päivittäjät haluavat kertoa enemmän itsestään kuin lapsistaan.

7.) Remonttiläyhyttäjät
Remonttiläyhyttäjät ovat sukua ruokaläyhyttäjille. Mieluiten näissä kuvataan oman käden jälkeä. Hyvin harvoin päivityksiin päätyy kirvesmies-Eskon nakuttama lattia. Myös vinksallaan olevia listoja tai kupruilevia laattoja näistä päivityksistä harvemmin löytyy.

8.) Paikkakuntaläyhyttäjät
Tämä ryhmä ansaitsisi maakuntaliittojen "vuoden mainosteko" -palkinnon. Kunnon nurkkapatriootti ylistää kotikaupunkiaan vaikka se olisi millainen perä-huttula. Paikkakuntaläyhyttäjillä toisaalta on myös silmää, sillä he löytävät nokkelia kuvakulmia tuttuihin maisemiin. Tämän ryhmän oppositiona ovat kotikulmiaan äänekkäästi moittivat kirjoittajat.

9.) Kielteisläyhyttäjät
Tämä ryhmä ei löydä hyvää mistään. Aste-eroja löytyy siitä mihin sävyyn nillittäminen on puettu. Alalajeina kielteisläyhyttäjissä ovat sarkasmin käyttäjät ja kyynikot. He pukevat kritiikkinsä huumorin varaan, mutta usein eivät tule ymmärretyiksi. Puhdasverisiä pessimistejä kielteisläyhyttäjissä sen sijaan on vähenevissä määrin, sillä se ei edistä keskustelua.

Mitä muita päivittäjäryhmiä on olemassa? Ota osaa keskusteluun.

.
.