1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Santapark

SantaPark-huhu ei pidä paikkaansa

Huhupuheiden mukaan jouluinen teemaluola SantaPark olisi saanut hotellihankettaan varten Rovaniemen kaupungilta yli 20 hehtaaria maata vain 7 000 eurolla vuodessa. Kaupungin maanmittausasiantuntija Seppo Katainen kertoo, että vuokrasopimus on tehty vain siksi aikaa, että alueelle saadaan asemaakaava.

Kuva: YLE

Rovaniemellä on epätietoisuutta siitä, millä ehdoilla Santapark sai vuokratuksi maata kaupungilta. Huhupuheiden mukaan Santapark olisi saanut 23,5 hehtaaria maata rakennushankkeitaan varten vain 7 000 eurolla vuodessa.

Rovaniemen kaupungin maanmittausasiantuntija Seppo Katainen kuitenkin sanoo, että Santaparkin ympäristön maan vuokra nousee kaavan valmistumisen jälkeen. Nykyinen vuokrasopimus on tehty vain siksi aikaa, että alueelle saadaan asemaakaava.

- Missään tapauksessa se [huhupuhe] ei ole totta. Se on vuokrattu vain sitä varten, että Santapark hakee siihen asemakaavaa. Se on kaavoittamatonta aluetta.

Santaparkin ja Rovaniemen kaupungin välisen vuokrasopimuksen pituus on viisi vuotta. Varsinaista maankäyttösopimusta ei ole vielä tehty eikä alueelle saa vielä rakentaa mitään kiinteää.

- Se edellyttää sitä asemakaavaa. Eli tämä viisi vuotta on vuokra-aikana sen takia, että asiakas hakee sinne kaavaa. Ja se kaava vie aikaa vuodesta eteenpäin.

Kaava määrää tulevan vuokran

Asemakaavan valmistumisen jälkeen tarvitaan vielä uusi sopimus kaupungin ja Santaparkin, jotta alueelle voidaan rakentaa mitään. Hintataso ei ole silloin enää sama.

- Ei lähellekään. Kun kaava on vahvistunut, kaupunginhallitus vahvistaa sille luovutusehdot käyttötarkoituksen mukaan.

Tuleva vuokra riippuu siten täysin siitä, mitä alueella saa tehdä uuden kaavan perusteella. Kataisen mukaan ohjelmapalvelualueesta voidaan periä hehtaarivuokra, mutta rakennetulla alueella vuokra määräytyy suoraan rakennusoikeuden määrästä.

Ison rakennusoikeuden myötä vuokrasumma on huomattavasti suurempi kuin nykyiset 7 000 euroa vuodessa.

- On, totta kai. Jos en väärin muista, niin rakennusoikeus oli vähän toista sataa euroa kerrosneliömetri tuolla itse Napapiirin alueella.