Ilmari Rautapää on etsivä toisesta ulottuvuudesta

Pohjois-Karjalassa on kirjoitettu äänikirja, joka sekoittaa kansanperinnettä ja ajankohtaisia aiheita.

seikkailukirjallisuus
Markku Kuronen
Markku Kuronen on yksi Ilmari Rautapää -kuunnelman käsikirjoittajista.

Pohjois-Karjalassa on tehty neliosainen äänikirja. Etsivä Ilmari Rautapään seikkailuita ovat kirjoittaneet Markku Kuronen, Jyrki Pitkä ja Sami Tissari keväästä 2012 alkaen. Etsivätarinat sekoittavat kansanpeinnettä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Kurosen mukaan etsivä Ilmari Rautapää tarinat haastavat yhteiskunnan näkemyksiä. Ideoita käsikirjoittajat saavat ajankohtaisista asioista -vaikka EU politiikasta.

- Rautapää tutkii koko ajan, että missä tässä nyt ollaan. Kaikki on oikeassa -mukamas. Silti ei tiedetä, mikä on tämän hetkinen asian ydin, Kuronen kuvailee.

Kaikki on oikeassa -mukamas. Silti ei tiedetä, mikä on tämän hetkinen asian ydin.

Viimeisin etsivä Rautapään seikkailu liittyy Olkiluodon ydinvoimalaan.

- Siellä on hirveästi vaikeuksia. Se on myöhässä, mikään ei kulje ja ihmiset on alipalkattuja. Kaikkia ongelmia on pilvin pimein. Siellä on sitten näitä maahisia, jotka ovat suorastaan suuttuneet siitä, että heidän tonteilleen tullaan. He pistävät kapuloita rattaisiin minkä ehtivät, Kuronen kuvaa Rautapään seikkailuja.

Rautapää on erilainen etsivä. Hän on välittäjähahmo, joka on kotoisin jostain toisesta ulottuvuudesta. Se mistä Rautapää on kotoisin, selviää kuunnelmasarjan edetessä. Perinteisesti pohjoismaiset rikosetsivät ovat hillittyjä, mutta Rautapää on spontaani, ennakkoluuloton ja tunteikas.

- Rautapää on vakavastiotettava etsivä, mutta tarinoita kannattaa katsoa vähän laajemmin, Kuronen vinkkaa.