Intia nosti syytteet italialaisia merisotilaita vastaan

Italialaisia epäillään kahden intialaisen kalastajan ampumisesta viime vuoden helmikuussa.

Ulkomaat

Intian terrorismin torjuntaan erikoistunut tutkimustoimisto on nostanut syytteet murhista kahta italialaista merisotilasta vastaan. Italialaisia epäillään kahden intialaisen kalastajan ampumisesta viime vuoden helmikuussa.

Intialaisen uutistoimiston mukaan tutkimustoimisto olisi nostanut syytteet myös merioikeudessa, jolloin enimmäisrangaistuksena voi olla kuolemantuomio.

Intian ulkoministeri Salman Khurshidin kerrotaan vakuuttaneen Italian varaulkoministeri Staffan de Misturalle maaliskuussa, että Intia soveltaa kuolemanrangaistusta vain erittäin harvoissa tapauksissa, ja että merisotilaiden tapaus ei ole tällainen.

Merisotilaiden tapaus on hiertänyt Intian ja Italian välejä. Italialaiset saivat tämän vuoden helmikuussa luvan matkustaa Intiasta kotimaahansa, jotta voisivat äänestää maan vaaleissa. Italia lupasi tuolloin, että se palauttaa merisotilaat takaisin Intiaan. Italia kuitenkin perui lupauksensa, jonka jälkeen Intia ilmoitti, ettei se anna Italian lähettiläälle lupaa poistua maasta. Maaliskuun loppupuolella Italia muutti mielensä ja ilmoitti, että se palauttaa merisotilaat Intiaan.

Italian mukaan merimiehet olisi voitu tuomita Italiassa, sillä sen mielestä ampuminen sattui kansainvälisillä vesillä. Intian mukaan italialaiset surmasivat kalastajat Intian aluevesillä. Rahtilaivaa vartioimassa olleet merimiehet ovat kertoneet, että he luulivat intialaiskalastajia merirosvoiksi.

Lähteet: AP