Guzenina-Richardson miehitti sote-ryhmän oman puolueen väellä

Sote-selvitystä johtanut kansliapäällikkö ei kelvannut peruspalveluministerin henkilökohtaisesti asettamaan työryhmään. Sen sijaan ryhmää johtaa vasta kuukauden ministeriössä työskennellyt osastopäällikkö, joka osallistuu ensi kertaa lainvalmisteluun.

Kotimaa
Maria Guzenina
Maria Guzenina Yle

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen lainvalmistelu on alkanut poikkeuksellisesti. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) ei kelpuuttanut sote-selvitystä johtanutta, kokoomustaustaista ministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeeta lakia valmistelevaan työryhmään. Ministeri valitsi jäseniksi lähinnä oman puolueensa eli SDP:n edustajia.

Työryhmä lain valmistamista varten asetettiin eilen torstaina. Peruspalveluministeri muodosti ryhmän omin päin, vaikka yleensä työryhmät käyvät läpi ministeriön moniportaisen hyväksymisprosessin.

- Näin iso lainsäädäntötyö on todella aikaavievää. Kansliapäälliköllä on paljon erilaisia tehtäviä ministeriössä, puolusti Guzenina-Richardson päätöstä Yle Uutisille.

Noviisi johdossa

Lakia valmistelee nyt vasta kuukauden talossa ollut demaritaustainen osastopäällikkö Kirsi Paasikoski. Hän ei ole aiemmin valmistellut lakeja.

- Hän on kuitenkin kokenut virkamies aluehallinnon virastopuolelta. Ja pitää muistaa, että puheenjohtaja ei ole varsinainen lain kirjoittaja, ministeri sanoi.

Ryhmästä puuttui perusterveydenhuollon ja sosiaalityön asiantuntijoita, joita lisättiin tänään perjantaina ministerityöryhmän kokouksessa. Reilu enemmistö työryhmän jäsenistä on demareita.

- Jäsenkirja ei kyllä saa olla esteenä sille, etteikö hyvien ja pätevien asiantuntijoiden panosta voisi käyttää hyväksi, sanoi Guzenina-Richardson.

Sote-lain piti alun perin valmistua jo kesäkuun loppuun mennessä, mutta valmisteluaikaa on jatkettu vuoden loppuun.

Ministeriön edellinen kansliapäällikkö Kari Välimäki erosi tehtävästään vuosi sitten.