Hyppää sisältöön

Sri Lankasta on löydetty uusi lintuhämähäkkilaji

Puissa elävän Poecilotheria rajaein jalkojen kärkiväli on 20 senttimetriä. Kasvojen kokoinen lintuhämähäkki sai nimensä srilankalaiselta poliisilta.

Kuva: Wikipedia / Ranil Nanayakkara / British Tarantula Society

Ihmisen kasvojen kokoisen lintuhämähäkin jäljille päästiin sisällissodan runteleman maan pohjoisosissa, kun kyläläiset toimittivat asiantuntijoille tappamansa yksilön vuonna 2009, kertoi brittiläinen Metro keskiviikkona.

Tutkijat arvelivat kysessä olevan uuden lajin ja onnistuivat lopulta löytämään eläviä yksilöitä.

- Päiväkausia kestäneen laajamittaisen puiden kolojen tonkimisen jälkeen löysimme naarasyksilön, jolla oli vieläpä useita poikasia, kertoi tutkija Ranil Nanayakkara.

Tutkijat määrittivät puissa elävän lintuhämähäkin Poecilotheria-sukuun kuuluvaksi. Ne ovat Intiassa ja Sri Lankassa kotoperäisiä ja tunnettuja värikkyydestään, nopeudestaan ja myrkyllisyydestään.

National Geographicin mukaan ne eivät kuitenkaan ole ihmiselle tappavan myrkyllisiä. Ryhmänä nämä lintuhämähäkit ovat sukua maailman suurimmalle hämähäkille, eteläamerikkalaiselle lintuhämähäkille.

Uusi laji on nimeltään Poecilotheria rajaei. Se nimettiin Sri Lankassa tutkijoiden oppaana toimineen paikallisen poliisin mukaan.