Grönlannissa nousee lämpenemisen myötä uusi elinkeino - maatalous

Viikinkiajalla Grönlannissa viljeltiin viljaa. Nyt ilmasto on jälleen muuttumassa suotuisaksi maanviljelylle. Uusia vihanneslajeja otetaan viljelyyn vuosittain.

Ulkomaat

Grönlannissa maatalouselinkeino on kovassa kasvussa. Maatalous on muuttunut entistä kannattavammaksi ilmaston lämpenemisen ja jäätiköiden vetäytymisen ansiosta. Asiasta kertoo The Independent -lehti.

Grönlanti on ollut täysin riippuvainen lähinnä Tanskasta tuoduista elintarvikkeista. Uusien olosuhteiden myötä Grönlanti voisi tuottaa jopa puolet tarvitsemastaan ruoasta itse, arvioi entinen hallituksen neuvonantaja Kenneth Hoegh lehden haastattelussa.

Grönlannissa kasvatetaan nyt lukuisia maataloustuotteita, joita vielä pari vuosikymmentä sitten ei voinut kuvitellakaan lähes kokonaan jäätiköiden peittämälle saarelle. Pienimuotoista tuotantoa on mm. mansikoilla, herneillä, pavuilla, timjamilla, pippurilla ja tomaateilla.

Peruna ja kaali hyötyvät parantuneista olosuhteista eniten. Perunantuotanto ylitti viime vuonna sadan tonnin rajan. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008. Perunan kasvukausi on pidentynyt viikoilla niin alusta kuin lopustakin.

Vihannesten tuotanto saattaa tänä vuonna kaksinkertaistua viime vuodesta, ennustaa Grönlannin hallitus.

Myös paikallinen inuiittiväestö on huomannut muutoksen. Heidän poronsa lihovat, koska ravintoa on nyt helpommin saatavilla.

Uuden maatalouden mittakaava on vielä pieni. Lehmiä on koko saarella alle sata ja lammastilojakin vain muutamia kymmeniä. Suuria määriä elintarvikkeita ei tarvitakaan, sillä Grönlannin asukasmäärä on vain 57 000.

Grönlannin ilmasto on lämmennyt eniten saaren eteläosassa, joka sijaitsee suunnilleen samalla leveysasteella kuin Helsinki. Varsinkin kulunut talvi on Grönlannissa ollut poikkeuksellisen lämmin, samaan aikaan kun Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on ollut kylmää.

Ilmastonmuutos ei ole yksiselitteisesti hyödyllinen asia Grönlannille. Lämpimämpi ilmasto merkitsee sateiden vähenemistä. Viljelyksille jouduttaneenkin hankkimaan keinokastelulaitteita.

Maatalous ei ole Grönlannissa uusi asia. Kun legendan mukaan viikinkipäällikkö Erik Punainen 900-luvulla löysi Grönlannin, siellä viljeltiin viljaa vuosisatojen ajan. Tämän jälkeen ilmasto ilmeisesti viileni ja saarella asunut väestö katosi tuntemattomalla tavalla.