Kongon kääpiöheimot vaativat poliittisia oikeuksia

Kongon pygmit ovat nousemassa vaatimaan oikeuksiaan sademetsien rikkauksiin. Moderni maailma on tulossa myös pygmien asuttamiin viidakoihin.

Ulkomaat
Pygmimiehiä jousineen.
Bambuti-pygmiheimon miehiä Mbau Mikereban kylässä Kongon demokraattisessa tasavallassa.Piero Pomponi / EPA

Kongon demokraattiisen tasavallan läpitunkemattomissa viidakoissa elää noin 30 pygmiheimoa. Nyt pygmit ovat tulossa mukaan maan hallintoon. He vaativat poliittisia oikeuksia, joita heillä ei ole ollut.

Antropologit luokittelevat pygmeiksi sellaiset heimot, joiden aikuisten miesten keskipituus jää alle 150 sentin. Pygmien edusmieheksi on noussut Geneven yliopistossa kehitysmaatiedettä opiskellut Kapupu Diwa Mutimamwa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa Mutimamwa sanoo pygmien kehityksen olevan vedenjakajalla, sillä maan hallitus valmistelee paraikaa maanomistusta koskevaa lakia. Mutimamwan mielestä lakiin on välttämättä kirjattava pygmien oikeudet, jälkikäteen niiden lisääminen olisi hyvin vaikeaa.

Mutimamwa ylistää naapurimaan, Kongon tasavallan presidenttiä Denis Sassou Nguessoa, jonka ansiosta maahan on perustettu alkuperäiskansojen neuvosto.

Pygmit tulevat hyvin toimeen sademetsissä, luonnon antimilla.

- Osaan seurata mehiläsitä ja löytää sen pesän. Tiedän, missä käärme on kulkenut, koska osaan seurata sen jälkiä. Osaan rakentaa ansoja, Mutimamwa kertoo.

Sademetsä on kuitenkin muuttunut. Hakkuut leviävät pygmien asuinalueille ja monilta seuduilta on löydetty arvokkaita kaivannaisia. Pygmit ovat alkaneet vaatia osuuksiaan, koska he ovat sukupolvien ajan pitäneet metsää omanaan.

Pygmien olosuhteet ovat tavallisiin yhteiskuntiin nähden heikot. Heidän kotiseuduillaan on vain harvoja kouluja, ja nekin kaikki ovat yksityisiä. Terveydenhuoltopalvelut ovat olemattomat. Heitä ei myöskään ole kirjattu äänestäjärekistereihin. Tuberkuloosi ja alkoholismi ovat yleisiä.

Mutimamwan mukaan ajat ovat muuttuneet siten, että enää pygmiksi nimittäminen ei ole loukkaus. Pygmit ovat kuriositeetti ja herättävät mielenkiintoa sen vuoksi mielenkiintoa, mutta siihen pygmien hyväksi tehdyt toimet päättyvätkin, Mutimamwa kertoo.

Pygmien olojen kehittäminen ei tule olemaan helppoa, Mutimamwa toteaa. Heimojen väliset ristiriidat niin syviä, etteivät ne pysty yhteistyöhön.

Lähteet: AFP