yle.fi-etusivu

Bangladeshissa mielenosoitus islamin puolesta

Sadat tuhannet uskonnolliset muslimit ovat marssineet pääkaupungin kaduilla ja vaatineet hirttotuomioita ateisteille, jotka ovat arvostelleet islamia sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat
Valtava väkimassa kadulla.
Sadat tuhannet islaminuskoiset marssivat kaduilla vaatien ateistibloggaajien hirttämistä Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa lauantaina. Abir Abdullah / EPA

Sadat tuhannet islaminuskoiset ovat marssineet kaduilla Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Paikallisen poliisin mukaan pääkaupungin liikekortteleissa marssi noin satatuhatta mielenosoittajaa. Mielenosoituksen järjestäjien mukaan mielensoittajia saapui myös kylistä ja kaikkiaan mielenosoittajia oli puolisen miljoonaa.

Mielenosoittajat valtasivat kadut puolustaakseen islamia. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita, kuten "Jumala on suurin, hirttäkää ateisti-bloggaajat" viitaten bloggaajiin, joiden katsotaan häpäisseen islamia. Mielenosoittajat vaativat näiden bloggaajien teloittamista.

Ateistien ja islaminuskoisten kovaääninen sanasota ei ole mikään uutinen, sillä mielipiteitä on vaihdettu jo vuosia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tilanne on kuitenkin pahentunut nopeasti, kun islamia arvostellut bloggaaja murhattiin helmikuussa.

Mielenosoituksen järjesti Hefajat-e-Islam ryhmä. Mielenosoituksella haluttiin viestittää ryhmän 13 vaatimusta Bangladeshin hallitukselle. Ryhmä muun muassa vaatii maan lainsäädäntöön virallista syytettä jumalanpilkasta, josta ateisti-bloggaajat voitasiin tuomita hirtettäväksi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan uskontoa häpäissyt henkilö voi joutua jopa kymmeneksi vuodeksi vankilaan. Tämän viikon aikana neljä ihmistä on pidätetty tällä perusteella.

Kiistan juuret ovat kuitenkin syvemmällä kuin maallistuneiden ja uskonnollisten nopeasti heikentyneissä väleissä. Maallistuneiden ja uskonnollisten välinen jännite on kasvanut sen jälkeen, kun maan suurimman muslimipuolueen Jamaat-e-Islamin johtajat asetettiin syytteisiin sotarikoksista, joita tehtiin vuonna 1971, kun Bangladesh itsenäistyi.

Lähteet: AFP