Kiinan johtaja ilmaisi huolensa Pohjois-Koreasta presidentti Niinistölle

Kiina on huolissaan kehityksestä ja toivoo, että "kovanpuoleinen keskustelu päättyisi". Presidentti Xi sanoi Kiinan olevan avoin keskustelulle ihmisoikeuksista.

Ulkomaat
Kiinan presidentti Xi Jingping ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tarkastavat kunniakomppanian.
Kiinan presidentti Xi Jingping ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tarkastivat kunniakomppanian Sanyassa, Hainanin saarella 6. huhtikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut Kiinan presidentin Xi Jinpingin Hainanilla Kiinassa. Presidentit keskustelivat Suomen ja Kiinan suhteista, EU:n taloudesta ja kansainvälisistä kysymyksistä.

Kansainvälisistä asioista esiin nousi Pohjois-Korean tilanne. Presidentti Xi antoi ymmärtää, että Pohjois-Korean olisi syytä hillitä aggressiivista retoriikkaansa.

- Hän teki hyvin selväksi, että Kiina on siitä kehityksestä huolissaan ja toivoo, että tällainen reipas ja kovanpuoleinen keskustelu päättyisi, jotta vältyttäisiin pahemmilta seurauksilta, jotka eivät heidänkään mukaansa ole hyväksi kenellekään, presidentti Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen tiedotusvälineille.

Niinistö ei halunnut lähteä tulkitsemaan, onko Kiina muuttamassa linjaansa suhteessa Pohjois-Koreaan. Kiina on Pohjois-Korean tärkein taloudellinen tukija.

- Kiina selvästi haluaa, että tilanne rauhoittuu. Se oli selvä viesti, Niinistö sanoi.

Kiinan ihmisoikeustilanne ei ollut varsinaisesti vierailun asialistalla, mutta kysymystä sivuttiin Suomen ja Kiinan oikeudellisen yhteistyön yhteydessä. Niinistön mukaan presidentti Xi sanoi Kiinan olevan avoin vaikutteille.

- He ovat avoimia sille keskustelulle ja ovat valmiita ottamaan opikseen jos jotain sellaista on. Minusta se on kuitenkin selvä viesti, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö on EU-maiden ensimmäinen johtaja, joka on tavannut Kiinan viime kuussa virkaansa astuneen presidentin tämän virkakauden käynnistyttyä. Niinistön mukaan Kiinan uusi johto seuraa aikaansa.

- Presidentti Xi antaa hyvin avoimen vaikutelman. Keskustelu on sillä tavoin helppoa, Niinistö sanoi.