Sudenkorento on maailman pätevin peto

Sudenkorento onnistuu saalistuksessaan yli yhdeksän kertaa kymmenestä. Se osaa myös lentää takaperin ja katsella taakseen päätään kääntämättä.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Leijona ei ole likikään maailman tehokkain petoeläin, sillä se onnistuu nappaamaan saaliin vain kerran neljällä yrittämällä, eikä valkohaitakaan onnista kuin joka toinen kerta. Tehokkain tappaja on kevyt ja kimaltava eli sudenkorento, sanovat The New York Times -lehden haastattelemat asiantuntijat.

Hyökätessään muiden lentävien hyönteisten kimppuun sudenkorennot onnistuvat 95-prosenttisesti. Usein ne ahmaisevat saaliinsa saman tien ilmassa vaivautumatta edes laskeutumaan, kertoo New Jerseyn yliopiston Rutgersin hyönteistieteen emeritusprofessori Michal L. May.

Sudenkorentojen lentoa Harvardin yliopistossa tutkinut Stacey Combes puolestaan kertoo, että korentojen ruokahalu on pohjaton. Hän sanoo laskeneensa kerran, miten korento ruokaili 30 kertaa yhteen menoon.

Useissa äskettäisissä tutkimuksissa on selvitetty, mikä tekee sudenkorennosta niin täydellisen saalistajan. Keskeisiksi ovat osoittautuneet silmät ja siivet sekä hermojärjestelmä, jonka ansiosta korento pystyy keskittymään yhteen valitsemaansa hyttyseen kokonaisessa pörräävässä parvessa.

Aivot myös auttavat korentoa seuraamaan lentävää kohdetta, laskemaan sopivan iskuhetken ja säätelemään omaa lentorataa sen mukaisesti.

Korento näkee kaiken mutta kuulee tuskin mitään

Sudenkorennon lentotaito on huima: se kykenee leijumaan, lentämään takaperin ja ylösalaisin, pyörähtämään täysympyrän kolmella siiveniskulla ja yltämään 48 kilometrin tuntivauhtiin. Syynä on se, että jokaisessa neljässä siivessä on omat lihaksensa, kun hyönteiset yleensä liikuttavat siipiään yhtenä yksikkönä.

Silmät ovat hyönteismaailman suurimmat, ja tutkijat arvelevat niitä myös tarkimmiksi. Näkökenttä on täydellinen - myös taaksepäin. Kuuleminen sen sijaan onnistuu vaivoin, eikä korennosta ole myöskään haistajaksi.

Sudenkorentotutkimuksella on yksi innokas rahoittaja: Yhdysvaltain asevoimat. Sille korento on ihanteellinen miehittämättömän lennokin esikuva.