Tutkijat: Bank of Cyprus hävittää tiedostojaan

Kyproksen suurimman pankin tietokoneet kadottavat keskeisiä tiedostojaan, raportoi pankin toimintaa tutkiva konsulttiyhtiö. Toistaiseksi ei tiedetä, haluaako joku tietoisesti tuhota tietoja.

talous

Kyproksen suurin pankki Bank of Cyprus on kadottanut suuren osan keskeisistä tiedostoistaan, kertovat Kyproksen tiedotusvälineet ja BBC.

Pankin tilannetta on tutkinut konsulttiyhtiö Alvarez and Marsal. Yhtiön tekemä raportti on vuotanut Kyproksen tiedotusvälineille, jotka ovat kertoneet siitä yleisellä tasolla.

Konsulttien mukaan Bank of Cypruksen toiminnastaan antama tieto on erittäin epätäydellistä. Pankin tietokoneista on löydetty tiedostoja tuhoava ohjelma. Toistaiseksi on epäselvää, onko tiedostojen tuhoaminen tietoista vai tahatonta.

Suurimmat tietoaukot koskevat pankin toimintaa vuosina 2007 - 2010.

Kyproksen toiseksi suurin pankki Laiki on tarkoitus pilkkoa terveisiin ja epäterveisiin osiin. Terveet osat liitetään Bank of Cyprusiin, epäterveet osat menevät roskapankkiin.

Kyproksen keskuspankki on määrännyt tutkinnan jatkumaan myös Laiki-pankkiin. Tutkinnan keskeisiä kohteita ovat Laikin ostamien Kreikan valtion velkakirjojen kohtalo, sekä Laikin laajentuminen ulkomaille, varsinkin Romaniaan ja Venäjälle. Tutkinnassa selvitetään mm., ketkä tekivät liiketoimia koskevat päätökset ja olivat niistä vastuussa.

Myös Bank of Cyprus osti aikoinaan Kreikan joukkovelkakirjoja. Kreikan talousromahdus aiheutti ostosten seurauksena pankille 1,9 miljardin euron tappiot.

Tämänkaltaisten tappioiden seurauksena Kyproksen pankkijärjestelmää yritetään nyt pelastaa ankaralla ohjelmalla, joka siirtää yli 100 000 euron sijoituksista mahdollisesti jopa 60 prosenttia keskuspankille.