"Ministeriö ei noudata kunnolla hallitusohjelmaa" – Jasper Pääkkönen saa Niinistön kiitokset

Ympäristöministeri Ville Niinistö haluaa kalastusasiat omalle tontilleen.

Kotimaa
Ville Niinistö.
Ville Niinistö.Jana Romanova / AFP

Keskustelu kalastuspolitiikasta kiihtyi perjantaina, kun näyttelijä Jasper Pääkkönen toi asian esille Ylen A-stream -ohjelmassa. Pääkkösen mukaan maa- ja metsätalousministeriö oli yrittänyt vaientaa hänen kritiikkiään koskien kalastuskiintiöitä.

Pääkkönen sai tukea korkealla taholta heti perjantai-iltana, kun ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kommentoi Facebook-sivullaan A-streamin keskustelua.

Niinistön mukaan Suomessa on paljon uhanalaisia kalakantoja ja niiden elvyttäminen edellyttää sellaista asiantuntemusta, mitä on ympäristöministeriössä.

- Olen tässä kaksi vuotta pyrkinyt neuvottelemaan kalansuojeluasiantuntijoidemme kanssa ja maa- ja metsätalousministeriön (MMM) kanssa siitä, että kalastuspolitiikassa saataisiin noudatettua tieteellisiä suosituksia alamitoista, kalarajoituksista ja kalastuskiintiöistä, jotta kalakannat saadaan kestävälle tolalle. Näissä neuvotteluissa on käynyt hyvin selväksi se, että maa- ja metsätalousministeriö ei kykene toteuttamaan sellaista kalastuspolitiikkaa, joka vastaisi näihin nykyajan haasteisiin.

Niinistö sanoo tekevänsä työtä sen eteen, että seuraavien hallitusneuvotteluiden jälkeen kalastusasiat siirtyvät maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriölle.

- Näin me päästään tästä vanhan ajan jakopolitiikasta eroon, jossa virkamiehet luulevat, että kaloja riittää loputtomiin ja ammattikalastajille, vaikka kalakannat ovat heikolla tolalla.

Hänen mukaansa olisi luontevaa siirtää kalastusasiat ympäristöministeriöön senkin takia, koska jokamiehen oikeudet ja virkistyskalastus ovat jo ministeriöllä.

Yle Uutiset kertoi maaliskuussa, että maa- ja metsätalousministeriön asenne kalastuskysymyksissä on herättänyt ihmetystä tutkijoissa.

Ministeri Koskinen esikuntineen saa sapiskaa

Ympäristöministeri Niinistö muistuttaa, että nykyisessä hallitusohjelmassa sovittiin siitä, että Suomessa pyritään elvyttämään muun muassa vaelluskalakantoja ja jokia avataan kalojen nousulle.

- Valitettavasti maa- ja metsätalousministeriö ja ministeri Jari Koskinen (kok.) eivät ole täysimääräisesti hallitusohjelmaa noudattaneet. Hänellä saattaa olla jotain omia näkemyksiään, Niinistö arvioi.

- Meillä on huono historiallinen perinne siitä, että MMM ei kuuntele tutkijoita. Ministeriön virkamiehistössä on tulossa sukupolvenvaihdos, joten ministeri Koskisen on syytä nostaa profiiliaan ja hoitaa kalastusasiat kuntoon.

Kansainväliseksi esimerkiksi siitä, kuinka kalakannat elpyvät tutkijoiden suositusten mukaan, Niinistö nostaa Barentsinmeren turskakannan moninkertaistumisen monen vuoden aikana. Norja ja Venäjä sopivat tiukoista kalastuksen rajoituksista tutkijoiden raporttien pohjalta.

Yle Uutiset ei tavoittanut sunnuntaina maa-ja metsätalousministeri Jari Koskista kommentoimaan Niinistön kritiikkiä.

Pääkkönen ja muut vapaa-ajan kalastajat saavat kiitosta

Ympäristöministeriö Niinistö on iloinen siitä, että satojentuhansien vapaa-ajan kalastajien toiveet on alkaneet kuulua paremmin julkisessa keskustelussa viime vuosina. Myös polittiista tukea on sadellut kalastuskantojen suojelemiseksi.

- Esimerkiksi Lapin liitosta ja lappilaisilta kansanedustajilta olen saanut tukea siihen, että vaelluslohien nousua helpotettaisiin jokiin. Mä uskon, että tukea tähän on useissa puolueissa, mutta olen halunnut nostaa tämän julkiseen keskusteluun, koska muut hallituspuolueet eivät ole korkealla tasolla ottaneet kantaa kalastuspolitiikkaan.

Niinistö odottaa nyt muiden puolueiden kantaa siihen, tukevatko ne maa-ja metsätalousministeriön kestämätöntä kalastuspolitiikkaa vai ovatko ne valmiita siirtämään asiat ympäristöministeriöön.

Ympäristöministeri on viettänyt kesiään Turun saaristossa ja kalastus on hänelle sydäntä lähellä.

- Olen tosi ilahtunut siitä, että Jasper Pääkkönen ja muut ovat nostaneet tätä asiaa esille, koska tämä ei ole vain poliittisten päättäjien kysymys, vaan kansalaisilla on syytä aktivoitua asiassa ja näyttää se, että suomalaiset kannattavat kestävää kalastuspolitiikkaa.