Niinistö puhui Aasian bisneseliitille Kiinassa

Presidentti Sauli Niinistö käsitteli puheessaan Euroopan talouskriisiä ja puolusti pohjoismaista hyvinvointimallia.

Ulkomaat
Niinistö puhujanpöntössä.
Presidentti Sauli Niinistö puhui korkean tason talousfoorumissa Boaossa Kiinassa sunnuntaina.Alexander F. Yuan / AFP

Presidentti Sauli Niinistö on osallistunut korkean tason talousfoorumiin Boaossa Hainanilla. Niinistö puhui Euroopan talouskriisistä sekä lyhyessä avauspuheessaan että erikseen alustamassaan pyöreän pöydän keskustelussa. Niinistö oli ainut kokoukseen osallistunut Euroopan johtaja.

Niinistön mukaan Euroopalla on edessään paljon työtä, jos perinteinen vahva asema halutaan ylläpitää.

EU-maiden on palautettava keskinäinen luottamus talouskriisin selättämiseksi, presidentti sanoi.

- Ratkaisu on se, että rakennetaan uudelleen Euroopan Unionin sisäinen luottamus mieluummin siitä liikkeelle kuin yritetään kompensoida sitä uusilla sopimuksilla.

Euroopan on tehtävä edelleen rakenteellisia uudistuksia, Niinistö sanoi. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, mitä nämä muutokset ovat. Presidentti puolusti pohjoismaiden nykyistä hyvinvointimallia.

- Olemme saaneet mallia siitä, että hyvinvointiyhteiskunnat Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat itse asiassa pärjänneet varsin hyvin myöskin julkisen talouden puitteissa. Se on tietynlainen paradoksikin. Ei siitä paljoa aikaa ole valtiovarainministerinä sai jatkuvasti vastata kysymyksiin kuinka kauan te kuvittelette pitävänne yllä tuollaista kallista järjestelmää.

Kiinan presidentti kehui Aasian dynaamisuutta

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi Aasian maiden olevan ratkaisevan tärkeitä kansainvälisen talouskriisin taltuttamisessa*. *Xi muistutti, että Aasian maat vastaavat yli puolta maailman taloudesta. Erityisasemassa on hänen mukaansa Kiina.

- Mitä enemmän Kiina kehittyy, sitä enemmän se tukee rauhaa ja kehitystä Aasiassa sekä koko maailmassa, Xi sanoi avajaispuheessaan.

Hän korosti rauhan merkitystä Aasian talouskasvulle ja hyvinvoinnin kasvattamiselle.

- Minkään maan ei pidä sallia rikkoa rauhaa tai ajaa aluetta kaaokseen itsekkäiden voittojen saavuttamiseksi, Xi sanoi. Hän ei suoraan viitannut Pohjois-Koreaan, jonka uhittelu herättää suurta huolta naapurimaissa.

Boao-foorumiin osallistuu valtionjohtajia mm. Meksikosta, Perusta, Myanmarista, Meksikosta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Suurin osa osallistujista on kuitenkin liike-elämän edustajia. Kokoukseen osallistuu yli 130 yritysjohtajaa. Paikalla oli Microsoftin perustaja Bill Gates sekä useiden suurten kiinalaisten valtionyritysten sekä kansainvälisten energia- ja autoyritysten johtajia.

Foorumiin osallistui myös Niinistön vierailuun kuuluvan suomalaisen liikemiesvaltuuskunnan johtaja, Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Niinistö tapaa vielä useita Kiinan johtajia

Niinistö jatkoi sunnuntai-iltana matkaansa Pekingiin, jossa hän tapaa huomenna vaikutusvaltaisen Kiinan kehityspankin johtajan. Tiistaina hän neuvottelee Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa kansankongressipalatsissa.

Niinistön ja rouva Jenni Haukion Kiinan matkaan sattui myös perhejuhla, sillä Haukiolla oli sunnuntaina syntymäpäivä. Niinistö lupasi juhlia tapahtumaa yhteisellä jäätelöllä vaimonsa kanssa.

Yle Uutiset / Sari Taussi, Hainan