Selitys enkelihoitojen suosiolle? – Tunne siitä, että joku kuuntelee

Kriittistä ajattelua edistävän Skepsis-yhdistyksen puheenjohtaja ei ota kantaa, ovatko uskomushoidot kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Sen sijaan niiden näkyvyys on kasvanut, kun tiedotusvälineet ovat alkaneet uutisoida uskomushoidoista.

Kotimaa
Maisema, pilviä
Urs Flueeler / EPA

Uskomushoitojen suosio ei välttämättä ole kasvanut, mutta ne ovat olleet entistä enemmän julkisuudessa, arvioi Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto Mäkelä.

Uskomushoidot perustuvat siihen, että ihmistä kuunnellaan. Se jättää hyvän kokemuksen, vaikka hoito ei olisikaan kovin tehokasta.

Mäkelän mukaan uskomushoidot ovat olleet erityisesti esillä julkisuudessa parin viime vuoden aikana. Viime aikoina julkisuudessa ovat olleet esimerkiksi erilaiset enkelihoidot.

- Muoti-ilmiöitä tulee ja menee ja tällä hetkellä ne liittyvät terveyteen, sanoo Mäkelä.

Hän arvioi, että uskomushoitojen suosiota selittää osaltaan Suomen terveydenhoitojärjestelmän nopeus ja tehokkuus. Hoito voi olla hyvää ja tehokasta, mutta potilaalle jää kokemus, että kukaan ei kuuntele häntä.

- Tämä on tehokkuuden kääntöpuoli. Uskomushoidot perustuvat siihen, että ihmistä kuunnellaan. Se jättää hyvän kokemuksen, vaikka hoito ei olisikaan kovin tehokasta, Mäkelä täsmentää.

Lisäksi uskomushoidoissa vaikuttaa jännittävyys. Mäkelän mukaan esimerkiksi enkelihoidot perustuvat siihen, että jollakin on salattua tietoa, kuten mahdollisuus keskustella enkelien kanssa, ja tätä kykyä tai tietoa sitten jaetaan muille.