Shanghaissa desinfioidaan luokkahuoneita lintuinfluenssan pelossa

Kiina ja Maailman terveysjärjestö rauhoittelevat pelkoja isosta epidemiasta, mutta varotoimia viruksen takia on lisätty.

Ulkomaat
H7N9
HE YUAN / EPA

Kiina on tehostanut toimiaan estääkseen lintuinfluenssan leviämisen. Sunnuntaina ilmoitettiin kahdesta uudesta H7N9-lintuinfluenssatapauksesta. Määrä on kasvanut viikossa 20:een, ja kahta muutakin tapausta tutkitaan. Kuusi ihmistä on kuollut virukseen, jonka ei aiemmin tiedetty tarttuvan ihmisiin.

Kiinan opetusministeriö on määrännyt maan kaikki koulut tarkkailemaan oppilaiden flunssaoireita ja varmistamaan, että heille tarjottu ruoka on turvallista. Shanghaissa, jossa virus on vaatinut neljän ihmisen hengen, on ruiskutettu desinfiointiainetta luokkahuoneisiin ja suljettu toreja.

Shanghaissa ja sen lähikaupungissa Nanjingissa on jo aiemmin kielletty elävän siipikarjan myynti. Hangzhoussa lintuja on teurastettu sen jälkeen, kun yhdestä viiriäisestä oli löytynyt H7N9-virus. Nanjingilaisia säikäyttäneistä kuolleista varpusista virusta ei löytynyt, kertovat valtion tiedotusvälineet.

Englanninkielisessä Global Timesissa taudista syytetään Etelä- ja Itä-Kiinan rannikkoseutujen maatalouden liiallista keskittymistä pelkkiin taloudellisiin voittoihin. Siipikarjaa on liikaa ja liian lähellä ihmisiä, lehden pääkirjoitus moittii.

Ei merkkejä pandemian uhasta

Kiinan viranomaiset korostavat, ettei viruksen ole edelleenkään havaittu tarttuneen ihmisestä ihmiseen. Myös Maailman terveysjärjestö WHO rauhoittelee pelkoja, mutta haluaa myös kiireellistä selvyyttä siitä, miten sairastuneet ovat taudin saaneet.

Pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi lintuinfluenssa voisi levitä, jos virus muuttuisi niin, että se tarttuu helposti ihmisestä ihmiseen.

Lähteet: AFP, AP