1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisen työ vasta kahdeksanneksi kalleinta EU:ssa

Vastoin kuin yleensä luullaan, suomalaistyöntekijöiden työ on halvempaa kuin kilpailijamaa Saksassa. Saksan tilastoviranomaisen uusimpien tilastojen mukaan työn sivukulut, kuten sosiaalimaksut, ovat Suomessa jopa alle EU:n keskitason.

talous
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka / Ilkka Kemppinen

Suomalaisen työ vasta kahdeksanneksi kalleinta EU:ssaSaksan tilastoviranomaisen viime vuoden lukemat antavat Suomen palkkojen kilpailukyvystä EU-maihin verrattuna toisenlaisen kuvan kuin äskettäiset palkkaneuvottelut. Kehysriihen alla kariutunut tulosopimus kariutui EK:n viimeiseen tarjoukseen, puoleen prosenttiin. Enempään ei sanottu olevan varaa.

Esikuvana käytetyssä Saksassa teollisuustyön tuntihinta on puolitoista euroa Suomea korkeampi. Ruotsalaisduunari maksaa kympin tunnilta enemmän kuin meikäläinen.

EK:n asiantuntija Seppo Saukkonen selittää Saksan palkkatasoa historialla.

-Saksan palkkataso oli yksi maailman korkeimmista , mutta kymmenessä vuodessa kilpailukykyä on saatu parannettua maltillisilla palkkaratkaisuilla.

SAK:ssa tilastoja luetaan toisin. Pääekonomisti Olli Koski pohtii jo syksyn palkkaneuvotteluja.

-Kyllähän tämä antaa sellaisen kuvan, että maltillisia palkankorotuksia on mahdollista tehdä lähivuosina.

Palkan sivukulut Suomessa EU:n keskitason alapuolella

Yrittäjät moittivat Suomen korkeita palkan sivukuluja , jotka estävä uusien työpaikkojen synnyttämisen. Saksalaistilaston mukaan ne ovat EU-maiden keskiarvon alapuolella. Meillä työnantaja maksaa satasen palkasta alle kolmekymppiä sivukuluja, Euromaiden keskiarvo on kahdeksan euroa enemmän.

EK:n asiantuntija Seppo Saukkkonen kiittelee tästä muun muassa KELA-maksun poistamista.

-Suomessa on sosiaalimaksuja pystytty hilltsemään hyvin, mikä on tietysti hyvä asia.

Lue seuraavaksi