1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkmenistanin muinaiskaupunki paljastaa ainutlaatuisia salojaan

Gonur-Tepe oli 4 000 vuotta sitten suuri ja vauras kaupunki. Nyt aavikon hiekasta löytyy esineitä, joiden tekijöiden taidot ällistyttävät arkeologeja.

Turkmenistanin aavikolta neuvostoaikana löytyneestä tuhansien vuosien ikäisestä rauniokaupungista kaivetaan esiin yhä uusia esineitä, jotka kertovat, miten taitavia pronssikauden käsityöläiset olivat. 

30 hehtaarin kokoinen Gonur-Tepe oli 4 000 vuotta sitten todellinen suurkaupunki ja ison alueen kukoistava keskus. Siellä lienee ollut tuhansia asukkaita. Autioitunut kaupunki peittyi hiekkaan ja pensaisiin, kunnes arkeologi Viktor Sarianidii löysi sen 1970-luvulla.

Nyt 84-vuotias Sarianidii jatkaa yhä kaivauksia Gonur-Tepessä, jonka löytymistä hän vertaa kullankaivajien riemuun onnistuneella valtauksella Klondikessa.

– Jalkojeni alla oli sensaatio, hän kuvailee tunteitaan uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Löytö toisensa jälkeen on vahvistanut käsitystä Gonur-Tepen merkityksestä. Sen käsityöläiset tekivät kulta- ja hopeakoruja ja kaiversivat luuta ja kiveä kulttiesineiksi.

–  On ällistyttävää, miten edistyneitä tekniikoita heillä oli. He olivat oppineet lämmittämään kiveä, muokkaamaan sitä ja lasittamaan sen, jotta tulos oli pysyvä, kertoo arkeologi Nadezhda Dubova.

Yksi tämänvuotisista löydöistä on mosaiikki, jolla on paljon enemmän ikää kuin roomalaisilla tai kreikkalaisilla mosaiikeilla.

Löydöt odottavat esillepanoa

Gonur-Tepe oli useiden kaupunkien ja kylien muodostaman verkoston keskus Morghabjoen suistoalueella. Muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevat toisen suuren kaupungin rauniot. Merv eli kukoistustaan 1100-luvulla.

Toisin kuin Gonur-Tepeä, Merviä tutkittiin jo tsaarien aikana. Nykyisin se on YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohde.

Mervin ja Gonur-Tepen ainutlaatuisen esineistön kohtalo on epäselvä. Esineet tarvitsisivat huolellista entistämistä, mutta toistaiseksi suuri osa odottaa Turkmenistanin museoiden varastoissa, pahoittelee virkamies, joka ei halua nimeään julki.