Pian se on totta: vähärasvainen suklaa, joka maistuu aidolta

Perinteisen vähärasvaisen suklaan ongelma on ollut, että se ei maistu suussa yhtä hyvältä kuin oikea suklaa.

terveys
Suklaapaloja pöydällä.
Tutkijoiden mukaan suklaan rasvaa voidaan korvata muilla nesteillä agar-agarin avullla.Tero Kyllönen / Yle

Markkinoilla on jo kauan ollut vähärasvaisia suklaita, mutta niiden ongelma on ollut, etteivät ne maistu suussa yhtä hyvältä kuin aito suklaa.

Nyt kemistit sanovat ratkaiseensa ongelman, kertoo BBC. Englantilaisen Warwickin yliopiston tutkijioiden mukaan heidän kehittämässään vähänrasvaisessa suklaassa on oikean suklaan suutuntuma.

Tutkijoiden mukaan jopa puolet suklaan rasvasta voidaan agar-agarin avulla korvata hedelmämehuilla, vedellä tai vaikkapa alkoholilla. Agar-agar on elintarviketeollisuudessa käytetty hyytelöimisaine

Tutkijaryhmä on aiemmin yrittänyt käyttää agar-agarin sijaan muita aineita, kuten esimerkiksi erästä äyriäisestä saatavaa kemiallista yhdistettä. Nyt kehitetty menetelmä on kuitenkin helppokäyttöisempi ja mukautuu paremmin erilaisiin rasvaa korvaaviin nesteisiin.

Tohtori Stefan Bonin mukaan menetelmällä voi valmistaa vaikkapa votkapohjaisia suklaapatukoita. Kovin terveellisiä ne eivät tosin ole, sanoo Bon.