HOK-Elanto: Fluorikaasurajoituksesta jopa 100 miljoonan lasku

EU haluaa rajoittaa tuntuvasti kauppojen kylmäjärjestelmissä käytettäviä fluorikaasuja. Kaasut nopeuttavat ilmaston lämpenemistä. HOK-Elanto pelkää, että tiukkojen aikataulujen vuoksi valmisteilla oleva fluorikaasuasetus voi aiheuttaa jättilaskun kaupan alalle.

Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Helsingin Malmilla uudessa S-marketissa maito ja makkarat pysyvät viileinä nykyaikaisen kylmätekniikan avulla. Kylmäkaappien ja -altaiden putkistoissa ei käytetä muualla yleisiä fluorattuja kasvihuonekaasuja.

- Täällä on luonnollinen hiilidioksidi kylmäaineena. Malmin S-market on HOK-Elannon ensimmäisiä hiilidioksidilla toimivia kylmälaitoksia, kertoo HOK-Elannon projektijohtaja Jaakko Niemi.

Malmin S-marketin yläkerrassa hyrisevä kylmäjärjestelmä täyttää EU:n tulevat vaatimukset, mutta valtaosa HOK-Elannon kauppojen kylmäjärjestelmistä käyttää kylmäaineenaan R404A-nimistä fluorikaasua. 

Se on joutumassa lähivuosina pannaan EU:ssa niin sanotun F-kaasuasetuksen uudistamisen myötä. Yksi kilo R404A-kaasuseosta vastaa ilmastopäästönä 3922 kiloa hiilidioksidia.

Kaupalle iso lasku?

Kaupan alalla arvioidaan, että jos vanhoihin kylmälaitoksiin ei löydetä ajoissa uusia ilmastoystävällisiä kylmäaineita, voidaan käyttökelpoisia kylmäkoneita joutua uusimaan ennenaikaisesti.

- Jos asetus menee läpi sellaisenaan, meidän tarvitsisi päivittää 6,5 vuoden aikana kaikki 180 isoa kylmälaitosta. Se tarkoittaa valtaisaa työmäärää ja isoa kustannusta, sanoo HOK-Elannon Jaakko Niemi.

Niemi laskee, että HOK-Elannolle voisi koitua pahimmillaan 100 miljoonan euron lasku. HOK-Elanto sanoo ymmärtävänsä tarpeen fluorikaasujen rajoittamiselle, mutta toivoo EU:lta lisäaikaa, jotta käyttökelpoisia, vanhaan tekniikkaan nojaavia koneita ei jouduttaisi uusimaan.

EU:n komissio arvioi kustannukset murto-osaan tästä. Ympäristöministeriön mukaan kaupan ala liioittelee F-kaasuasetuksen kustannuksia.

- Suomi on ehdottanut EU:ssa, että kierrätettyjen F-kaasujen käyttö sallittaisiin pidempään kuin uusien aineiden käyttö. Silloin se vähentäisi laitteiden ennenaikaisen uusimisen tarvetta,  sanoo ylitarkastaja Eeva Nurmi ympäristöministeriöstä.

Hiilidioksidilaitokset yleistyvät

HOK-Elanto arvioi, että jatkossa kauppojen kylmäjärjestelmät käyttävät hiilidioksidia kylmäaineenaan. Se on ilmaston lämpenemisen kannalta vaarattomampi kaasu kuin nykyinen R404A-kaasuseos.

HOK-Elannon ensimmäinen hiilidioksidia hyödyntävä kylmälaitos rakennettiin Lintuvaaran Alepaan Espooseen vuonna 2009. Nykyisin HOK-Elannolla kuusi hiilidioksidilaitosta, pian valmistuu seitsemäs. S-ryhmätasolla pakastealtaat ja kylmäkaapit jäähtyvät hiilidioksidilla 34 myymällä eri puolilla Suomea.