1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Allergiarokotteen tehosteesta ehkä helpotusta allergikoille

Tehosteen avulla allergioiden siedätyshoidoissa käytettävän allergeenin määrä voitaisiin pienentää jopa alle kymmenesosaan nykyisestä, Turun yliopiston professori Johannes Savolainen sanoo. Innovaatiolle haetaan parhaillaan monikansallista patenttisuojaa ja kaupallistajaa.

Terveys

Turkulaistutkijat ovat kehittäneet allergiarokotteen tehosteen, joka voi tulevaisuudessa tuoda helpotusta allergioista kärsiville.

Solu- ja eläinkokeissa toimivaksi osoittautuneen tehosteen avulla siedätyshoidossa käytetyn allergeenin eli allergiaa aiheuttavan aineen määrä voitaisiin pudottaa jopa alle kymmenesosaan nykyisestä, Turun yliopiston kliinisen allergologian professori, ylilääkäri Johannes Savolainen sanoo.

Siedätyshoito auttaa allergian oireisiin noin 90 prosentilla hoidetuista, ja puolella siedätyshoidon läpikäyneistä allergiaoireet katoavat kokonaan. Siedätyshoidon haittapuolena on sen pitkä kesto ja sivuvaikutukset, joita hoidettavan altistamiseen allergeenille liittyy.

Tehostetta ei ole vielä testattu ihmisillä. Tehosteen kehittäminen on yhä alkuvaiheessa, ja kehitystyö vie vielä vuosia, Savolainen arvioi. Åbo Akademi ja Turun yliopisto hakevat yhdessä parhaillaan innovaatiolle monikansallista patenttisuojaa ja mahdollista kaupallistajaa.

- Tähän asti tehoste on ollut kokeissa lupaava ja jopa parempi kuin aiemmat tehosteet, Savolainen sanoo.