1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Facebook vaatii rahaa julkkiksille lähetetyistä viesteistä

Sunday Times -lehden mukaan yhdysvaltalaiset ja britit joutuvat maksamaan jopa yli 12 euroa lähettääkseen viestin julkisuuden henkilölle. Eniten Britanniassa maksaa uimahyppääjä Tom Daleylle lähetetty viesti.

Facebook on ryhtynyt veloittamaan julkkiksille kirjoitetuista viesteistä ainakin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Lisäksi tuntemattomille lähetettävien viestien määrää on rajoitettu.

Sunday Times -sanomalehden mukaan britit joutuvat maksamaan enimmillään yli kymmenen puntaa eli yli 12 euroa, jos he haluavat lähettää viestin julkisuuden henkilölle, joka ei ole heidän Facebook-kaverinsa. Maksua peritään myös muille kuin julkkiksille lähetetyistä viesteistä, jos vastaanottaja ei ole lähettäjän Facebook-kaveri.

Yhtiö määrittelee julkkikselle lähetettävän viestin hinnan tämän suosion perusteella. Eniten, 10,68 puntaa eli 12,58 euroa, joutuu maksamaan huippusuositulle uimahyppääjälle Tom Daleylle lähetetystä viestistä. Myös kirjailija Salman Rushdielle ja rap-tähti Snoop Doggille lähetetyt viestit maksavat yli kymmenen puntaa.

Miranda - ja Kutsukaa kätilö -sarjoista tutulle Miranda Hartille lähetetty viesti maksaa puolestaan 0,71 puntaa eli 84 senttiä ja koomikko Dara O'Briainille lähetetty viesti 0,65 puntaa eli 77 senttiä.

Facebook perustelee viestien maksullisuutta ja viestimäärän rajoittamista sillä, että näin torjutaan ei-toivottuja yhteydenottoja. Kaikki viesteistä kerätyt rahat menevät Facebookille.

Sunday Timesin mukaan viestien maksullisuus alkoi Britanniassa maaliskuun lopussa. Aiemmin sitä on lehden mukaan kokeiltu menestyksellisesti Yhdysvalloissa, jossa korkein maksu on 15 dollaria eli noin 11,60 euroa.

Sunday Timesin mukaan Facebook perii viestimaksua myös julkkisten väärennetyille sivuille lähetetyistä viesteistä.