Hyppää sisältöön

Näin lähimaksaminen toimii käytännössä

Kun lähimaksaminen otetaan kaupoissa käyttöön, sen toivotaan nopeuttavan kassalla asiointia. Tunnuslukua ei tarvitse yleensä enää näpytellä pienissä ostoksissa - pelkkä maksukortin vilauttaminen päätteelle riittää. Mutta entä jos kortin kadottaa?

Lähimaksaminen kortilla koskee käytännössä pieniä, enintään 25 euron kertaostoksia. Kun tunnuslukua ei yleensä tarvitse näppäillä, on kassalla asiointi nopeaa: kortin vieminen lukijalaitteen lähelle riittää.

Tämä onkin lähimaksamisen juju ja sen puolestapuhujien mukaan jopa lisää kortilla maksamisen turvallisuutta.

Suuremmissa kuin 25 euron ostoksissa pin-koodi täytyy entiseen tapaan syöttää kassalla maksupäätteeseen.

Myös pienemmissä ostoksissa maksupääte pyytää aina silloin tällöin näpyttelemään tunnusluvun, esimerkiksi kun tietty ostosten määrä täyttyy. Eli aivan kokonaan numeroyhdistelmistä ei pääse eroon.

Turvallista vai turvatonta?

Pankit korostavat, että kun kassajonossa ei tarvitse näppäillä henkilökohtaista koodia, ei sitä kukaan voi myöskään urkkia tietoonsa. Ja jos kortin sattuisi kadottamaan, se pitäisi joka tapauksessa perinteisen maksukortin tapaan välittömästi sulkea.

- Ylipäänsä korttimaksamisen turvallisuus pohjautuu siihen, että kortin haltijalla on kortti hallussaan, hän säilyttää sitä huolellisesti ja säilyttää erossa pin-tunnusluvusta. Jos nämä perusedellytykset täyttyvät, niin lähiluettava maksuominaisuus ei millään tavalla muuta asetelmaa, sanoo OP-Pohjolan Hirn.

Hirn muistuttaa, että sulkuhetkellä kortin haltijalta päättyy vastuu niihin tapahtumiin, joita hän ei ole tehnyt.

Jos lähiluettavan maksukortin siis kadottaa mutta sitä ei ole ehditty sulkea, voi kortin löytäjä (tai varas) periaatteessa tehdä sillä pieniä ostoksia - ainakin siihen saakka kun kone päättää kysyä pin-tunnuslukua.

Pankkien hellimä logiikka turvallisuuden lisääntymisestä meneekin käytännössä niin, että varastetulla lähimaksukortilla saa yksittäisen ostoksen hintarajan vuoksi tehtyä paljon vähemmän vahinkoa kuin varastetulla kortilla ja urkitulla pin-tunnusluvulla.

.
.