Hyppää sisältöön

Seuraava vallankumous jo nurkan takana? Kännykällä maksaminen kiinnostaa operaattoria ja pankkeja

Myös operaattorit mielivät eturiviin lähimaksamisen saralla. Lähimaksukorttien vanavedessä NFC-maksaminen tulee kännykkään. Pankeissa seurataan silmä kovana mobiilimaksamisen kehitystä.

Samaan aikaan, kun pankit tuovat pikku hiljaa markkinoille lähimaksukorttejaan, teleoperaattoreista Elisa on ottanut askelia mobiilimaksamisen suuntaan. Elisa lanseerasi helmikuussa Elisa Lompakko -nimisen lähimaksamisen ja mobiililompakkopalvelun.

Alkuvaiheessa lähimaksaminen toimii erityistä NFC-tarraa maksupäätteelle vilauttamalla. Tarran voi kiinnittää esimerkiksi kännykkään, mutta kun NFC-teknologia tulee laajamittaisemmin uusiin matkapuhelimiin, maksamisen pitäisi onnistua myös kännykällä.

Ostoksen loppusumma veloitetaan erilliseltä kolikkotaskutililtä, jonne täytyy siirtää rahaa Elisan palvelussa.

Käyttöpaikat yhä hakusessa

Elisan palvelua koskee nykyisellään sama maksupääteongelma kuin pankkienkin lähimaksukortteja.

- Tarran kelpaavuus suomalaisissa kaupoissa on tällä hetkellä hyvin rajallinen, paikkoja on vain muutamia, mutta odotamme Luottokunnan ja kaupan keskusliikkeiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta, että kesän aikana Suomessa tulee tapahtumaan iso murros, sanoo liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

Korpi muistuttaa, että Suomessa kaupan keskusliikkeet ovat jo tehneet suuren rahaa vaativan investoinnin lähimaksamisen käyttöönottamiseksi.

Operaattorin katse on suunnattu kuitenkin kohti aitoa kännykkämaksamista. Barcelonan mobiilimessuilla kevättalvella vieraillut Korpi uskoo, että kun Suomessa on nyt saatavilla pari tähän soveltuvaa puhelinmallia, on vuoden lopulla NFC-sertifioituja päätelaitteita tarjolla paljon enemmän.

- Uusien puhelimien omistajat voivat silloin pärjätä ilman tarraakin.

Pankit seuraavat tilannetta

Myös pankkimaailmassa uskotaan, että aito mobiilimaksaminen on jollain aikavälillä tulossa maksukortteihin perustuvan lähimaksamisen vanavedessä.

Korteista vastaava johtaja Paula Näkki Nordeasta toteaa, että pienten ostosten maksaminen kännykällä on looginen kehityssuunta sen jälkeen, kun lähimaksaminen kortilla yleistyy. Tämä vie kuitenkin enemmän aikaa, hän uskoo.

Danske Bankin Timo Anttila puolestaan sanoo, että pankki suunnittelee ensi vaiheessa lähimaksuominaisuuden tuomista maksukortteihinsa, mutta jatkossa myös kännykällä maksaminen kiinnostaa. Nämä eivät ole poissulkevia asioita, hän toteaa.

OP-Pohjolassa seurataan niin ikään silmä kovana markkinoiden kehitystä, mutta ei nähdä pelkkää kännykkämaksamista päätepisteenä.

- Maksaminen on varmasti perusasia, mutta näemme, että lisäarvoa syntyy kaikista muista palveluista, joita maksamisen ympärille voi samassa yhteydessä tuoda, sanoo OP-Pohjolan rahoituspäällikkö Casimir Hirn.

.
.