Kevät on puutarhaihmisille kynsienpureskeluaikaa

Tässä vaiheessa kevättä puutarhassa ei ole oikeastaan muuta tekemistä kuin leikkailla puita ja pensaita. Eikä sitäkään ole pakko tehdä joka kevät.

Tuijien latvukset on syytä suojata kevätauringolta, koska jäiset juuret eivät pysty toimittamaan vettä auringon kuivaamiin oksistoihin, sanoo Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha. Kuva: Satu Haapanen / Yle

Kankeasti etenevässä keväässä on hyväkin puolensa.  Nyt jos koskaan on lupa leikata omenapuita, vaikka huhtikuu on jo pitkällä. Jos kasvupaikka kuitenkin sattuu olemaan aurinkoinen ja silmut ovat selvästi pullistuneet, pitää heittää sakset ja sahat ja tikkaat nurkkaan.

- Tämä on puutarhaihmisille kynsienpureskeluaikaa, naurahtaa Mikkelipuiston ylipuutarhuri Reeta Vaha.

- Nyt odotellaan, että kevät etenee ja päästään kunnolla töihin.

Jos on ihan pakottava tarve touhuta lumipeittoisessa puutarhassa edes jotakin, voi ajatella puiden ja pensaiden leikkuuta. Mutta vaahteroihin ja koivuihin ei pidä koskea.

- Ne eivät pidä kevätleikkauksesta. Mahla virtaa vielä pitkälle kesään, jos koivua alkaa nyt leikellä. Niitten leikkaamisen aika on loppukesästä, Reeta Vaha sanoo.

Sen sijaan ei ole mitään estettä leikata orapihlaja-aita alas tai kurittaa riehaantunutta kurtturuusukasvustoa.

Luonto antaa muodon koristepuulle

Podetko huonoa omatuntoa leikkaamattomien omenapuittesi edessä? Älä suotta. Sano vain, että tavoitteletkin koristeellista puuta ja sadon suuruus on ihan toisarvoinen asia.

Kevät tulee, kun kevät tulee.

ylipuutarhuri Reeta Vaha

- Ei omenapuitten leikkaaminen ole missään nimessä pakollinen asia, ylipuutarhuri Reeta Vaha vakuuttaa.

- Koristetarkoituksessa omenapuu pärjää ihan leikkaamatta. Jos tarkoitus on, että omenapuu tuottaa isoja omenoita ja paljon satoa, sitä kannattaa avittaa ja leikata muotoa ilmavammaksi sekä oksakulmia paremmin satoa kestäviksi.

- Mutta koristepuulle luonto ottaa muodon, vaikka siihen ei ikinä saksilla koskisikaan.

Viisas viesti innokkaille

Kotipuutarhuri saattaa herätä jonakin aamuna sellaiseen tunteeseen, että nyt on ruvettava leikkaamaan omenapuuta, johon saksi ei ole koskenut vuosikymmeneen. Silloin pitää kyetä edes jonkinlaiseen itsehillintään.

Ei pidä yrittää urakoida kaikkia oksia kuntoon yhtenä keväänä. Jos yrittää tehdä kaiken kerralla, lopputuloksena on luultavasti kiihtyvä uusien versojen kasvu ja omenapuu, joka näyttää omituiselta. Ja omenattomalta.

- Vanhan puun leikkaaminen kannattaa jakaa kolmelle, neljälle vuodelle, neuvoo ylipuutarhuri Reeta Vaha.

Reeta Vahalla on viisas viesti innokkaille puutarhureille: - Ylimääräinen hötkyily pois. Kevät tulee, kun kevät tulee.

Kurkista aikasi kuluksi havuja, ennen kaikkea tuijaa. Ne ovat monesti herkkiä ja kevätaurinko kuivattaa latvusta. Suojaa latvat, sillä juuret ovat vielä umpijäässä eivätkä pysty luovuttamaan vettä.