1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysvastuu

Professori Tuomo Pietiläinen: Veroparatiisitietojen paljastaminen on ainutlaatuista

Kansainvälisissä veroparatiiseissa leveämpää elämää viettää mahdollisesti tuhansia suomalaisia yrityksiä, sanoo palkittu tutkiva toimittaja Tuomo Pietiläinen, joka on tällä hetkellä journalistiikan vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.

yritysvastuu
Tuomo Pietiläinen
Tuomo Pietiläinen Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Panaman suotuisassa veroilmastossa on kirjoilla satoja suomalaisyrityksiä, kertoi Helsingin Sanomat perjantaina. Ylen MOT laajentaa kuvaa maanantaina paljastaen tietoja Neitsytsaarten osalta.

MOT:in käsittelemä tietopaketti on huikea, sillä alkujaan tutkittavana on ollut esimerkiksi sähköposteja ja tilinpäätöstietoja 2,5 miljoonan sivun verran. Tietopaketin sai käsiinsä Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyöjärjestö.

- Kyllähän tämä on aivan ainutlaatuinen hanke, kommentoi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Tuomo Pietiläinen.

Jo Panaman osalta löytyi satoja suomalaisyhteyksiä, mikä on vain murto-osa, sanoo Pietiläinen.

Olisi kyllä hyvin mielenkiintoista tietää mitä varten nämä yhtiöt on perustettu.

Tuomo Pietiläinen

- Tässähän oli kyse vain yhdestä veroparatiisista. Jos sieltä löytyy satoja suomalaisyhteyksiä, niin kuinka paljon niitä löytyykään kaikista maailman veroparatiiseista? Ilmeisesti tuhansia.

- Olisi kyllä hyvin mielenkiintoista tietää mitä varten nämä yhtiöt on perustettu. Nyt kun Suomen ja Panaman välinen verotietojen luovutussopimus tulee voimaan, niin saatamme saadakin lisää tietoa.

Hallintarekisteröinti osa ongelmavyyhtiä

Veroparatiiseista tehtyjen tutkimusten mukaan ne pitävät hallussaan 21 - 32 tuhannen miljardin dollarin omaisuusmassaa. Tämä vastaa Yhdysvaltain ja Japanin yhteenlaskettua kansantaloutta.

Veroparatiisien tietojen paljastaminen on tärkeä asia, sanookin Pietiläinen. Suomessa on pyöritetty omistuksia hallintarekisterin kautta eli ulkomaille perustettu yhtiö on ostanut suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita. Se taas ei ole verottajalle asti selvinnyt.

Suuromistajien talkoohenki tulee esille, kun he ovat ansainneet ensimmäiset sata miljoonansa.

Tuomo Pietiläinen

- Nythän tätä hallintarekisteröintiä on haluttu laajentaa niin, että se tulisi lailliseksi. Tämä huolestuttava hanke on ollut Valtionvarainministeriön ja EK:n ajamana useita vuosia. Pelkään, että se pompsahtaa kohta taas esille.

Veroparatiisit vs. kansalliset säästötalkoot

Samaan aikaan veroparatiisien rinnalla kannustetaan koko Suomea yhteisiin talkoisiin. On säästettävä ja muistettava kohtuus.

- Suuromistajien talkoohenki tulee esille, kun he ovat ansainneet ensimmäiset sata miljoonaansa. Sitten he ryhtyvät lahjoittajiksi, Pietiläinen toteaa.

Lahjoitukset ovat luonnollisesti hyvä asia. Niillä ei pitäisi joutua maksamaan sellaisia yhteiskunnan perustoimintoja, jotka kuuluvat yhteiskunnan rahoittamiksi, sanoo Pietiläinen.

- Olen vähän huolestunut siitä, että lastensairaalaa varten joudutaan keräämään rahaa kansalaisilta. Mihin niitä verorahoja sitten riittää, jos ei lastensairaalaan?

Lue seuraavaksi